Szeged és környéke

2016.09.13. 14:54

Felfüggesztették Ujhelyi István mentelmi jogát

Ujhelyi István azok után is fenntartja a jobbikos Sneider Tamásra tette véleményét, miután ma Strasbourgban felfüggesztették a szegedi EP képviselő mentelmi jogát.

Szabó C. Szilárd

Sneider Tamás jobbikos házalelnök korábbi feljelentése nyomán Ujhelyi István szegedi EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezték még korábban az Európai Parlamentnél. Ezt kedden jóvá hagyta Strasbourgban a plenáris ülés.


Ujhelyi István a mentelmi jogának felfüggesztése után a következőket nyilatkozta.


- A mentelmi joggal kapcsolatban a parlament szakbizottsága - amely az ügy tartalmát illetően véleményt vagy állítást nem fogalmazott meg - arra az álláspontra jutott, hogy a Sneider Tamás által vitatott kijelentések idején nem az Európai-, hanem a magyar parlament képviselőire érvényes jogszabályok garantálták a jogi védelmemet, ezért az EP nem illetékes az ügyben. A jogtechnikai érvelést vitatom, a jobbikos képviselő által kifogásolt véleményem azonban változatlan - nyilatkozta Ujhelyi.


- Minimum furcsának találom, hogy egy rasszista indíttatású, erőszakos bűncselekményért felfüggesztett börtönre ítélt közszereplő jogi eszközökkel kíván tőlem elégtételt venni. Továbbra is fenntartom azon véleményemet, hogy egy szélsőséges párt, szkinhead-múlttal vádolható tagja nem lehet közjogi méltóság. Sokatmondó, hogy a nemzeti együttműködés rendszerében ez a mai napig így van - mondta Ujhelyi István. 


Sneider Tamás: Ezért kell felelnie Ujhelyinek a bíróságon


Sneider Tamás jobbikos parlamenti képviselő, az Országgyűlés alelnöke közleményben reagált Ujhelyi István kedden kiadott nyilatkozatára. Az EP képviselő azt követően adott ki közleményt, miután az Európai Parlament felfüggesztette Ujhelyi mentelmi jogát.


– Ujhelyi István azt állítja, hogy azért pereltem be, mert azt mondta rólam, fasisztoid, rasszista személy vagyok. A helyzet az, hogy bár Ujhelyi képviselő úrral ellentétben én sok cigány embernek adtam már munkát életem során, de ettől nyugodtan tarthat rasszistának – írta Sneider Tamás. Így folytatta: – Én is nyugodtam tarthatom a 100 millió áldozatot követelő, kommunista eszmékkel egyetértő, azt támogató személynek vagy az ország szétrablásában, tönkretételében résztvevő államtitkárnak. Ez belefér a szabad véleménynyilvánítás kategóriájába.


– Állításával ellentétben viszont nem ezekért kell felelnie a bíróságon. Azért kell felelnie, mert politikai haszonszerzést keresve az állította, hogy én olyan nyilatkozatot tettem, miszerint baseballütőkkel vertem embereket. Azért kell, mert azt állította, hogy maffiaszerű szervezetet vezettem gyerekfejjel.  Nos, ezeket kellene bizonyítania a képviselő úrnak a bíróságon – olvasható Sneider Tamás közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!