Szeged és környéke

2008.01.23. 21:46

Felfüggeszthetnek tíz kórházi részleget Csongrád megyében

Szeged - Szakorvosok és tárgyi feltételek hiánya miatt ideiglenes ÁNTSZ-engedéllyel működik tíz részleg is a megyei kórházakban és klinikákon. Ha határidőig nem teljesítik a minimumfeltételeket, elvileg be is zárhatják őket. A gyakorlatban persze az ellátási érdek is nyomós súllyal esik a latba.

Tombácz Róbert

Hazánkban 46 olyan kórház működik – az Országos Tisztiorvosi Hivatal november végi adatai szerint –, amelynek valamelyik részlege nem teljesíti maradéktalanul a törvény által előírt minimumfeltételeket. Az ilyen ellátásokra ezért nem kaptak végleges, csak ideiglenes működési engedélyt. Ha a hiányzó feltételeket nem teljesítik határidőre, az ÁNTSZ elvileg felfüggesztheti vagy akár be is zárathatja az ezt végző osztályokat.

A Csongrád megyei kórházakban, klinikákon összesen tíz részleg működik, amelynek csak ideiglenes működési engedélye van – tájékoztatta lapunkat Mucsi Gyula, regionális tiszti főorvos. Ilyenekből akad a makói, a vásárhelyi, a szentesi kórházban és a szegedi klinikai központban is. A régiós tiszti főorvos szerint viszont „általában elmondható, hogy a hiányosságok megszüntetése szükséges, de a közvetlen betegellátást nem veszélyeztetik".

A Gyermekklinika fertőző részlegének az elkülönítő kórterem hiánya miatt nincs végleges engedélye. Fotó: Schmidt Andrea
Más forrásból ugyanakkor úgy értesültünk: mivel a szóban forgó ellátásoknak nincs alternatívája – azaz nem tudják a környéken máshol megoldani – akkor sem függesztenék föl ezeket, ha komolyabb hiányosságra bukkannának. Az ÁNTSZ a gyakorlat szerint ilyenkor mérlegel, ugyanis a szabályok mechanikus betartásával akár nagyobb bajt is okozhat a fennállónál.

– Bár előírás, nincs helikopter-leszálló a sürgősségi betegellátó osztályunkhoz, ennek költségét viszont egyedül nem tudjuk előteremteni – magyarázta [namelink name="Várkonyi Katalin"] az SBO-ra kiadott engedély ideiglenességét. A szentesi kórház főigazgatója elmondta: egyelőre hiányzik az onkológiai team szobája is – ennek kialakítására májusig kaptak haladékot. Ezen kívül az ÁNTSZ szerint kevés a hematológus szakorvos, és az elavult patológiai osztályt is át kellene építeni. A problémák fő oka a pénzhiány, de rendezésük – megyei és a városi önkormányzat segítségével – folyamatban van.

A klinikai intenzív részlegen egy zsilipkapu problémája akadályozta az ideiglenes állapotot.
Fotó: Schmidt Andrea

A vásárhelyi kórház gyermekgyógyászati rehabilitációs részlegén jelenleg nincs szakorvos, az osztály azonban működik. [namelink name="Kallai Árpád"] főigazgató elmondta: mivel korábban nem volt náluk ilyen ellátás, érthető, hogy szakorvosuk sincs hozzá. Két kollégájuk most végzi a szakvizsga-előkészítőt, őszre megszerzik a kellő képesítést – addig kaptak halasztást az ÁNTSZ-től.

Makón is a rehabilitációs szakorvos hiányzik, de a szakképzést vállaló orvos a kellő papírt legfeljebb jövő év júliusáig megszerzi – ígérte [namelink name="Baráth Lajos"] főigazgató. Emellett másik két nagyobb beruházást kell elvégeznie a kórháznak: egy 15 milliós eszközbeszerzést, és egy 20-23 milliós átépítést. A vezető elmondta: azt vállalták, június végéig mindkettőt teljesítik.

Határidők

A jogszabályok szerint az ÁNTSZ által megállapított hiányosságok pótlására személyi feltételeknél három hónap, tárgyi feltételeknél három év áll az intézmények rendelkezésére. A határidők azonban meg is hosszabbíthatók.

A szegedi klinikákon nem személyi, hanem tárgyi feltételek hiányoznak, ezért több ellátásra is csak ideiglenes működési engedélyt adott ki a régiós ÁNTSZ. Hiányzik a műszerek egy része a szövet- és sejtbanki munkához, a gyermek fertőző részlegen pedig egy elkülönítő kórterem. Úgy tudjuk, a zsilipkapu hiánya, illetve meghibásodása miatt jó ideje ideiglenes engedéllyel működik két intenzív részleg is – noha az előírt feltételeket már régen teljesítették. Vimláti László, az aneszteziológiai és intenzív terápiás klinika vezetője kérdésünkre ezt megerősítette. A professzor elmondta: szinte rögtön megoldották a problémát, és erről azonnal értesítették is az ÁNTSZ-t, ami ezt tudomásul vette. Végleges engedélyt azonban azóta sem kaptak, mert azok „elvesztek az adminisztráció labirintusában". A vezető azonban hangsúlyozta: bár ideiglenes az engedélyük, elsőrangú felszereléssel hatékonyan dolgoznak azóta is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!