Szeged és környéke

2015.06.16. 22:17

Felfűtötték az indulatokat a távhőszámlák

Szeged - Több távhőszámlát kaptak mostanában egymás után a szegedi panellakók. Van, amelyik másfélszerese a szokásosnak. Az IKV szerint stimmelnek a számok. Ígérik, júliusban helyreáll a rend.

Dombai Tünde

– Túlfizetésben vagyok a Szegedi Hőszolgáltató Kft.-nél, hiszen az elszámoló számlán mínusz 53 ezer 848 forint az egyenlegem. Erre kaptam az IKV-tól egy csekket, hogy a részszámlám 24 ezer 252 forint. Ha kivonom egyiket a másikból, még így is 29 ezer 596 forintos túlfizetésben vagyok. Kérem a cégeket, fésüljék össze a pluszokat és a mínuszokat, mert nem fogom kifizetni a 24 ezer forintot. Nem hiszem el, hogy ilyen amatőr módon kell intézni az átállást. Forduljak a fogyasztóvédelemhez? – háborgott olvasónk a felsővárosi Becsei utcából. Nincs egyedül a panaszával. Sorra érkeznek szerkesztőségünkbe az e-mailek, telefonok és Facebook-üzenetek a Szehő és az IKV számláival kapcsolatban.

– A Szehőnél 5000-es túlfizetésem van az elszámoló számla szerint, most az IKV Zrt. küldött egy 15 ezer 700 forintos számlát, amiben már a rezsicsökkentés is benne van. Különben 18 ezer lenne. És ráírják, hogy 1,5-es felszorzót tartalmaz. Hát nekem ne emeljék meg csak úgy a fizetnivalót! Most jött hozzá egy 10 ezres számla is, a kettő elviszi a nyugdíjam harmadát. Azt hiszik, azt számláznak, amit akarnak? Írok én még akár [namelink name="Orbán Viktor"] miniszterelnöknek is – panaszolta a Csillag Lakásszövetkezet elnöke, [namelink name="Jancsó Imréné"] a Budapesti körút 6.-ban. Megmutatta, hogy a 80 lakásos panelházban – vásárhelyi mintára – 9 éve 1,8 millió forintért közös kazánszabályozót szereltettek fel. Megérte, az addigi számlájuk negyedét megspórolták, mert a legnagyobb télben is csak 22 fokig engedik felfűteni a házat.

Azt hiszik, azt számláznak, amit akarnak? Jancsó Imréné mutatja a házuk fűtésszabályozóját és a csekkjeit. Fotó: Frank Yvette

Azt hiszik, azt számláznak, amit akarnak? Jancsó Imréné mutatja a házuk fűtésszabályozóját és a csekkjeit. Fotó: Frank Yvette
– A Szehő utolsó számlája 2015. április 15-éig rendezi a tartozásokat. Akinek ez a számla befizetést ír elő, annak a Szehőhöz kell befizetnie a pénzt személyesen a pénztárban vagy csekken, illetve átutalással. Annak ellenére, hogy némelyik ügyfél nekünk mutatott számláján csak „2015. április" szerepel, a Szehőnek a hatóság határozata alapján csak a hónap közepéig volt joga szolgáltatni és számlázni – tájékoztatott [namelink name="Medgyes Tamás"], az IKV Zrt. távhő üzletágának vezetője.

– Akinek a Szehő túlfizetés miatt tartozik, annak a Szehő fogja visszafizetni a pénzt. Ezt sajnos az IKV Zrt. számláival nem lehet összefésülni, mert a két cég egymástól pénzügyileg független. Az IKV Zrt. első számlája a 2015. április 16. és 2015. május 30. közötti időszakra szól. Ezen a számlán a díj magasabb a szokásosnál, mivel másfél havi számláról van szó. Ez egyszeri alkalom volt, a szolgáltatóváltás miatt nem lehetett korábban számlázni, ezért torlódott össze az április második fele és a május. Több ilyen számla nem lesz. A júniusi számlát a szokásos összeggel küldtük ki. Júliustól visszaáll a megszokott rend. Havonta egy számla érkezik minden hónap 10-én, hó végi fizetési határidővel. Mivel júliusban megkezdődnek az elszámolások is, az esetleges szehős túlfizetések visszautalásával párhuzamosan az IKV-tól is visszafizetésre lehet számítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!