Felmerült a visszaélés gyanúja a zöld ajánlócéduláknál

A területi választási bizottság szerint a visszaélés gyanúja is felmerült az ajánlószelvények gyűjtésekor, ezért amellett, hogy kizárta Kálló Gábor szegedi zöldpárti képviselőjelöltet az országgyűlési választásokról, büntetőfeljelentést is tett az ügyben. A zöldek nem fellebbeznek.

A Csongrád Megyei Területi Választási Bizottság éjszakába nyúló szerdai ülésén helybenhagyta a helyi választási bizottság Kálló Gábor ügyében hozott határozatát, így a Zöldek Pártja szegedi képviselőjelöltje nem indulhat a megyei 3-as választókerületben. Kállót azért nem vették nyilvántartásba, mert az általa benyújtott 905 kopogtatócédulából mindössze 285-öt találtak érvényesnek. A helyi választási bizottság szerint ugyanis 485 szelvényre törvényellenesen nem a választópolgár vezette rá az ajánlott személy és párt nevét.

A zöldek fellebbeztek, a területei választási bizottság meghallgatta a jelöltet, aki elmondta: elsősorban ő és családtagjai gyűjtötték az ajánlószelvényeket. Esetenként külsősök is besegítettek, akiket azonban nem tudott megnevezni. Kálló hangsúlyozta: a választók tudatában voltak annak – így érvényesült a politikai akaratuk –, hogy a Zöldek Pártja jelöltjének adják át céduláikat. A bizottság szúrópróbaszerűen felhívott telefonon embereket a választókerületben. Volt, aki úgy nyilatkozott, hogy kilopták a postaládájából a kopogtatócédulát, más úgy emlékezett, hogy a lakásán töltötték ki az ajánlószelvényt, de a jelölt személy és párt nevét csak később vezették rá.

A testület állásfoglalása szerint a szelvények kitöltésekor megsértették a választási törvényt. A határozat szerint „nem állapítható meg minden kétséget kizáróan a választópolgárok akarata, melyet a legmesszebbmenőkig tiszteletben kell tartani”. A bizottság megállapította, hogy felmerült a visszaélés gyanúja is az ajánlószelvények gyűjtésekor, ezért eljárást kezdeményezett a rendőrségen.

Molnár Gyula szegedi parlamenti képviselőjelölt, a Zöldek Pártja alelnöke azt hangsúlyozta, hogy pártja és Kálló Gábor – akit lelkileg nagyon megviselt a procedúra – vétlen az ügyben. Molnár szerint valakik nagyon padlóra akarják küldeni a zöldeket, hiszen nem ez az első eset, hogy hamis cédulákkal lépre akarják csalni a jelöltjeiket. Az alelnök megdöbbent a területi választási bizottság döntésén. Elmondta: a szelvények döntő részét aktivisták, szimpatizánsok juttatták el a párthoz, az adatokat nem állt módjukban tételesen ellenőrizni, és azt sem tudják visszakeresni, hogy kiktől érkezett. A zöldek nem fellebbeznek a területi testület határozata ellen.