Szeged és környéke

2013.06.20. 22:29

Félmillió embert ellátó vízműcég született

Szeged - Magyarország egyik legnagyobb, 500 ezer embert ellátó ivóvíz-szolgáltatójává nő az Alföldvíz Zrt. Januártól Szeged, Hódmezővásárhely, Algyő, Nagytőke és Fábiánsebestyén kivételével a Csongrád megyei településeket is ez a cég látja el. A változás célja, hogy olcsóbb legyen a víz. A zrt. ígéri, számít a megyebeli vízműves dolgozókra. <br>

Bakos András

Eddig három, januártól 55 Csongrád megyei településen felel az ivóvíz-szolgáltatásért az Alföldvíz Zrt., amely a rendszerváltás utáni privatizáció közepette egyben tartott Békés megyei vízművállalatból nőtte ki magát. A szegedi Novotel Hotelben tegnap tartott bemutatkozó sajtótájékoztatón [namelink name="Balázs István"], a vállalat igazgatóságának elnöke arról számolt be, hogy az olcsóbb, megbízhatóbb ivóvíz-szolgáltatás kereteit lefektető törvény kedvezett nekik. A legtöbb önkormányzatnak muszáj csatlakoznia valahová, ők pedig mindenkivel egyenlő partnerként tárgyaltak, és felajánlották a részvényvásárlást. Most nagyot nőnek: eddig 67 településen 300 ezer lakosnak szolgáltattak, januártól 129 helységben 530 ezernek. Balázs István és [namelink name="Csák Gyula"] vezérigazgató is azt mondta, számítanak a hozzájuk csatlakozó Csongrád megyei vízművek szakembereire.

Külön utakon

Szeged és Algyő az ellátottak nagy létszáma miatt megfelel a törvénynek, nincs együttműködésre kötelezve másokkal a szolgáltatásban. Nagytőke egy állami tulajdonú céggel működik együtt. „Természetesen tárgyaltunk Fábiánsebestyénben is, de nem voltunk elég jók" – mondta lapunk érdeklődésére Csák Gyula. Hódmezővásárhely pedig részvényt vásárolt az Alföldvíz Zrt.-ben, és tárgyal is a céggel a szolgáltatásról, ugyanakkor saját vállalata, a Zsigmondy Béla Zrt. önállóan kért működési engedélyt. Így azonban legfeljebb 2016-ig szolgáltathat – legalábbis a törvény mostani szövege alapján.

A zrt. benyújtotta működésiengedély-kérelmét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz, a jóváhagyás után veszik át a szolgáltatást. Minden járási székhelyen ügyfélszolgálatot működtetnek.

Lapunk kérdésére válaszolva a vezérigazgató elmondta, az elkezdett ivóvízminőség-javító programokat ez a folyamat nem befolyásolja. A szolgáltatást úgy veszi át az Alföldvíz, hogy az eszközöket kapja működtetésbe az önkormányzattól. Ezeket be is lehet vinni a zrt.-be, apportként – a régi szolgáltató adósságát azonban nem vállalja át.

A tájékoztatón a cég egyik fő részvényesét, Orosházát képviselő Dancsó József polgármester arról beszélt, jó döntés volt egyben tartani az ötvenes évek óta működő Békés megyei vízművállalatot, amely most biztos tőkével, adósság nélkül működik, és érdekében áll ezt az együttműködést másoknak is fölajánlani. A megyebeli csatlakozókat képviselő [namelink name="Kőrösi Tibor"] csongrádi polgármestertől megkérdeztük, mi lehet a magyarázata annak, hogy nem jöhetett létre egy ilyen összefogás Csongrád megyén belül. – Talán azért, mert a települési érdekek mind szertefutottak, mint a higany, itt nem volt meg az a közös erő és bizalom, amely összefogott volna minket. Az önkormányzati szolgáltatók eltérő állapotban vannak, a csongrádi például az utóbbi tíz évben egy néhány milliós homlokrakodót tudott venni önállóan. Mi tárgyaltunk Szekszárddal is, de a törvény nem tette lehetővé a szigetszerű együttműködést, nem maradt más lehetőség. A lényeg mégis az, hogy a víz olcsóbb lesz. Az Alföldvíz biztos háttér, amely a dolgozóink 99 százalékát tovább foglalkoztatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!