Félmilliós kártérítés Tóthéknak

Félmillió forintos kártérítést ítélt meg a strasbourgi bíróság Tóth László Sándornak és családjának. A rokkantnyugdíjas szegedi férfi azért kapta a pénzt, mert ügyében nem hozott döntést a honi bíróság – ésszerű határidőn belül. A strasbourgi bírák szerint a nyolc évig tartó eljárás miatt sérültek Tóth László Sándor emberi jogai.
Tóth László Sándor: A küzdelmem nem a pénzről szól. Fotó: Schmidt Andrea

A nyolcgyermekes Tóth László Sándor és felesége 1996-ban kért rendszeres gyermekvédelmi támogatást a szegedi önkormányzattól. A kérelmet elutasította a városi közgyűlés, mire a család bírósághoz fordult. Hosszú procedúra után a Bács-Kiskun Megyei Bíróság döntött, amely 2002 szeptemberében megsemmisítette a közgyűlésnek a segélyt elutasító határozatát. Az alperes fellebbezett. A Fővárosi Ítélőtábla 2003-ban hagyta helyben a döntést. A megismételt közigazgatási eljárásban már kedvezően bírálta el az önkormányzat Tóthék kérelmét, akik tavaly év eleje óta kapják a támogatást. A nyolc évig tartó eljárás miatt a család a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, amely a napokban kétezer eurós kártérítést ítélt meg nekik.

A testület szerint a honi bíróságok megsértették az emberi jogok európai egyezményének hatodik cikkelyét. Ebben az áll: a polgároknak alapvető joguk, hogy ügyükben ésszerű határidőn belül döntés szülessen. A félmillió forintos kártérítést a magyar államnak kell megfizetnie.

A Tóth család Klebelsbergtelepen egy kilencszobás házban él, ami – a magas falak miatt – úgy néz ki kívülről, mint egy erőd. A családfő először bizalmatlan velünk szemben, később azonban megnyílik. Elmondja, hogy 1991-től 1996 februárjáig a városházán dolgozott a szociális iroda főelőadójaként. Az állásából azonban elbocsátották. Szerinte jogtalanul gyanúsították meg azzal, hogy korrupt, és pénzért osztogat közpénzt. Volt egy ügy – meséli –, amely súlyos visszaélésekről szólt a rendszeres gyermekvédelmi támogatásokkal kapcsolatban. Engem is meghallgattak az ügyészségen, mivel környezettanulmányokat végeztem szociális ügyekben. Kirúgtak, mert kellett egy bűnbak – magyarázza a férfi, aki úgy érzi, megalázták, meghurcolták. Szerinte ezért romlott meg súlyosan az egészsége.

A Tóth családban 10 éves a legkisebb és 28 esztendős a legnagyobb gyermek. Jelenleg a hat kiskorú gyermekére fejenként 5434 forint támogatást kap havonta. Elmondása szerint ez az összeg 1996-ban 1600 forint volt. – A pénz egy részét visszamenőlegesen megkaptam – közli. Majd rögtön hozzáteszi: küzdelme nem a pénzről, még csak nem is az igazságról szól, hanem – az energiamezőről. – Az egész világ egy nagy energiamező – magyarázza –, és ha nem teszem rendbe a dolgokat, akkor megsérül az energiamező, aminek gyermekeim és unokáim is kárát látják majd. A strasbourgi döntés után úgy érzem magam, mint Arany János rab madara, amely kiszállt a kalitkájából, tett egy kört, majd visszaszállt.

Dobozolnak, és elmennek

Tóth László Sándor több ügyben is pereskedik. Elmondása szerint 144 alperese van. A Veszprém Megyei Bíróságon például 15 milliárd (!) forintra pereli a magyar államot, egyebek mellett elmaradt munkabére, egyéb járandósága, életjáradéka, maradandó egészségkárosodása, családja ellen elkövetett üldözés és összeesküvés miatt. A férfi azt mondta: ha megnyerik az összeget, csomagolnak, és elmennek az országból.