Szeged és környéke

2016.05.14. 15:14

Félresértett szavak

Szeged - A színpadon is kipróbálja magát Jagos István Róbert költő: május 18-án, szerdán 19.30-kor mutatják be új darabját, a Félresértett szavakat a Szegedi Pinceszínházban. A versekből szőtt művet az Ad Hoc Kör játssza.

F. Szalai Anna

[namelink name="Jagos István Róbert"] örök témát dolgoz fel a Félresértett szavakban: a kétszereplős kamaradarab a verseken keresztül jeleníti meg férfi és nő viszonyának éteri magasságait és pokoli mélységeit. – A Félresértett szavak 2012-ben jelent meg mint verseskötet, és két év múlva álltam neki színpadra vinni – meséli a szerző. – Ezek a legőszintébb szövegeim, mind rólam szól, így a főszereplő az én alteregóm.


A költőt [namelink name="Spitzer Jenő"] jeleníti meg, aki negyedik éve tagja a Szegedi Egyetemi Színház társulatának. – A szerző úgy keresett meg, hogy velem képzelte el a darabot, ami megtisztelő és lelkesítő egyszerre – beszél a kezdetekről Jenő. – Verssel dolgozni egyszerre nehéz és kiváltságos, ráadásul ez az első alkalom, amikor csak ketten visszük az előadást a vállunkon. Az igazán embert próbáló feladat, hogy őszintén, lelkileg kihozzam magamból a költő érzelmeit. Nem tudom elengedni a szerepemet, amikor próbák után hazamegyek.

[namelink name="

Rupáner Ágnes"], a Félresértett szavak nagybetűs Nője is megerősítheti: nem tud a bevásárlólistán vagy a másnapi ebéden gondolkozni azután, hogy a Halál angyalát játszotta.

 

– Már elsőre megtetszett a szerep, sok arcomat megmutathatom benne. Négy különböző karaktert játszok el, a saját személyiségemből, tapasztalataimból építem fel őket. Meg kell találnom magamban az inkább eltitkolni kívánt kegyetlenséget, iróniát, halálközeli élményt. A kedvenc részem a darabban, amikor pincérnőből átváltozom a Halál angyalává, és meglátom Jenő szemében a rémületet!


A rendező, Lipták László első szava a versekre az volt, hogy beteg – ami nála a megszokottól eltérőt jelenti. Épp ezért tetszett meg neki azonnal.


– A színpadi megjelenítés során az érzelmi szélsőségekbe kapaszkodtunk bele – magyarázza. – Ebben partnerek a szereplők, [namelink name="Géczi Gergő"], a zeneszerzőnk és a táncosok is. Ahogy haladunk előre a próbákkal, úgy tűnnek el a magánéletből hozott gátak Ágiból és Jenőből, egyre színesebben játszanak.


Noha a szerző szerint nem kell versnek tekinteni a szöveget, mégis idő kellett ahhoz, hogy a képszerű mondanivaló megnyíljon a színészeknek. Jenőnek több hónapba telt, mire megtalálta magát a karakterében, és most már arra kíváncsi, mit fog hazavinni a néző az előadásról. A Félresértett szavakat május 19-én is játsszák a Pinceszínházban, és tervezik a további fellépéseket Algyőn és Hódmezővásárhelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!