Szeged és környéke

2015.05.07. 12:12

Felszámolást indít a hőszolgáltató ellen az önkormányzat

Szeged - Felszámolási eljárást indít az önkormányzat a Szegedi Hőszolgáltató Kft. ellen. A város beperli a kisebbségi magántulajdonost, mert a részvétele nélkül tartott taggyűlést és hozott jogszerűtlen döntéseket. A hitelezők védelmében a város a Szehő stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánítását kéri a kormányzattól.

Dombai Tünde

Megszavazta csütörtöki ülésén a pénzügyi bizottság az előterjesztést, miszerint a közgyűlés kezdeményezzen felszámolási eljárást a Szegedi Hőszolgáltató Kft. ellen. Az indítvány szerint a 2013 decemberében folyósított 510 milliós tagi kölcsönét követeli vissza a többségi tulajdonos város, ami a kisebbségi tulajdonos egyoldalú döntése miatt lejárt, de a cég a felszólítás ellenére sem fizetett. Előtte már a Raiffeisen bank is felmondta a céggel kötött 670 milliós kölcsönszerződését arra hivatkozva, hogy – megírtuk - a cég működési engedélyeit az energetikai hivatal visszavonta. Mivel a cég másik hitelére a város és a kisebbségi magántulajdonos 300 milliós kezességet vállalt, a pénzintézet már le is hívta a város számlájáról a tulajdonrész arányában fizetendő 153 millió forintot.

1,7 milliárddal tartozik a gázszállítónak

Az indítvány szerint a bejegyzett kisebbségi tulajdonos, az Energott Kft. saját üzleti és hitelezői érdekeinek előtérbe helyezésével, a többi hitelező rovására érvényesíti követelését a Szehővel szemben, emiatt veszélyezteti az önkormányzati vagyont és város nyújtotta kölcsön megtérülését, illetve a tavaly ősszel kijelölt állami gázszolgáltatónak fizetendő 1,7 milliárdos tartozás rendezését. Ráadásul az önkormányzat azt is megtudta, hogy a kisebbségi magántulajdonos cégcsoportjához tartozó jelenlegi és korábbi tulajdonos - egy engedményezési szerződés alapján – egymás között beszámítással akarja rendezni a 618 milliós tartozást, vagyis ennyit akar kivonni a cégből.

Szavaztak. Fotó: DM

Szavaztak. Fotó: DM

Taggyűlés volt?

Pert is indít az önkormányzat az Energott Kft. ellen, mert az nélküle
tartotta meg a Szehő legutóbbi taggyűlését, emiatt az ott hozott döntések jogszabályt sértenek. Így a kisebbségi tulajdonos által megbízott dunaújvárosi ügyvédnek nincs érvényes meghatalmazása a hőszolgáltató nevében megtámadni az energetikai hivatal határozatát.

A hitelezők védelmében a város a hőszolgáltató stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánítását kéri a kormányzattól.

[namelink name="Solymos László"] alpolgármester a bizottsági ülésen hangsúlyozta, a felszámolási eljárás kezdeményezésére azért van szükség, mert a kisebbségi magántulajdonos a saját érdekeit előtérbe helyezve intézkedik. Ezzel szemben az önkormányzat így igyekszik védeni saját pénzügyi érdekeit, vagyonát, a 28 ezer szegedi panellakásban élőt és a cég maradványának működését.

Megismételte, április 16-tól visszavonta a Szehő működési engedélyeit az energetikai hivatal, azóta a lakótelepeket a hatóság által kijelölt IKV Zrt. zökkenőmentesen látja el.

Farkas László tudott róla

[namelink name="Farkas László"] (KDNP) bizottsági elnök, aki egyben a Szehő felügyelő bizottságának (fb) elnöke is elmondta: részt vett a legutóbbi taggyűlésen, és azelőtt is minden ügyről volt tudomása, de nem mondhatott véleményt, mert az fb egyik tagja lemondott, és ezzel ex lex állapot alakult ki. Hozzátette, úgy véli, hogy a városnak olyan lépéseket kell tennie, amik megvédik a tulajdonosi érdekeit és megvédi maradvány cég érdekeit. A bizottság egyhangúlag támogatta az előterjesztést. Az indítványról pénteken a közgyűlés mondja ki a végső szót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!