Szeged és környéke

2014.01.08. 21:32

Félszáz munkást küldött el a SZEFO

Szeged - Kővári János tüdőbeteg, 11 év után kapott állást Szegeden. Első próbaidejét újabb követte, állítja, főnökei elégedettek voltak a munkájával. A férfit szabadsága alatt mégis elküldték.

Segesvári Csaba

– 11 év után találtam végre munkát, tavaly szeptemberben vettek fel a SZEFO Zrt. Bérkert utcai telepére kapcsolókat szerelni – kezdte történetét [namelink name="Kővári János"]. A 47 éves, tüdőbetegsége miatt csökkent munkaképességű férfi korábban a tótkomlósi cipőgyárban dolgozott, miután a gyár bezárt, évekig munkát keresett. – Örültem, hogy sikerült elhelyezkednem, szeptemberben először 3 hónap próbaidőre vettek fel. Rendesen jártam dolgozni, azt is mondhatom, többet vállaltam, mint a norma. A próbaidő végén határozatlan idejű szerződést kaptam volna, azért csak volna, mert a december 1-jei időpont előtt 5 nappal újabb próbaidős szerződést írattak alá velem. De még ennek is örültem, mert volt munkám – mesélte a férfi. Kővári János december végén szabadságra ment, majd levelet kapott: karácsony előtt 5 nappal azonnali hatállyal elbocsátották.

bejárat: kapun kívülre kerültek. Fotó: Segesvári Csaba

bejárat: kapun kívülre kerültek. Fotó: Segesvári Csaba
– Az alig 50 ezer forintos rehabilitációs ellátásom mellé 4 órában bruttó 49 ezer forintot kerestem. Szabadság előtti utolsó munkanapomon úgy váltunk el, hogy január 7-én találkozunk – mondta a szegedi férfi. Hozzátette, a SZEFO-tól semmilyen magyarázatot nem kapott az elbocsátására. – Úgy tudom, velem együtt több mint 30 embert küldtek el levélben karácsony előtt. Azt el tudom fogadni, hogy nem hosszabbítanak velem, mert nem kellek. Ilyen világot élünk. De miért szabadság alatt küldenek el? – kérdezte elkeseredetten Kővári János.

A Csongrád Megyei Kormányhivataltól megtudtuk, decemberben Csongrád megyében 53 embert küldött el a Szegedi SZEFO Zrt. Az elsősorban felső divatkötöttáru gyártására és exportra szakosodott, állami tulajdonú cég mintegy 800 munkavállalójának 60 százaléka megváltozott munkaképességű. A vállalat tavaly októberben Hódmezővásárhelyen bővített.

– Egyre meghatározóbb, hogy a próbaidő lejártával újabb próbaidős szerződést kötünk a munkavállalókkal – reagált megkeresésünkre Kiss Sándor. A Szegedi SZEFO Zrt. vezérigazgatója arra a kérdésünkre, hogy milyen gyakran mondják fel szabadság alatt a próbaidős munkaszerződéseket, a munka törvénykönyvét idézte: „Nem akadályozza a munkaviszony próbaidő alatti azonnali hatályú megszüntetését a munkavállaló táppénzes betegállománya, keresőképtelensége, terhessége stb.". Hozzátette, a szabadság alatti elbocsátás „minden bizonnyal eseti". Megkérdeztük, akkor is kötnek újabb próbaidős szerződést a munkavállalóval, ha elégedetlenek a munkájával? [namelink name="Kiss Sándor"] vezérigazgató írásban azt közölte, ha bizonytalanok a munkaviszony fenntartásában, akkor újabb próbaidős szerződéseket kötnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!