Szeged és környéke

2016.06.08. 13:43

Felújításra, bővítésre várják a támogatást

Csongrád megye - A fejlesztő nevelést-oktatást végző intézmények ötmilliárd forintos állami keretre pályázhatnak szeptembertől. Az érintett megyei intézmények mindegyikében jól jönne a támogatás, egyelőre azonban nem ismertek a részletek.

Timár Kriszta

Ötmilliárd forintos pályázati keretből kívánja segíteni szeptembertől a kormány a fejlesztő nevelést-oktatást végző iskolákat, intézményeket – ezt jelentette be [namelink name="Balog Zoltán"], az emberi erőforrások minisztere. A sérült emberekkel foglalkozó intézményeknek ez hatalmas segítség lehet, mivel azonban a részletek egyelőre nem ismertek, az érintettek is még csak óvatosan beszélnek a témáról. Megyénkben négy intézmény jöhet számításba – mindannyian örülnének a lehetőségnek.

– A cikkben, amit találtunk a kollégákkal, egyházi és állami intézményekről van szó. Remélem, csak véletlenül maradtak ki a civilek, mert sok ilyen szervezet van  – mondta [namelink name="Péntek Imréné"], a GEMMA Fejlesztő Nevelés-oktatást Végző Iskola intézményvezetője. A szegedi alapítványi iskolába jelenleg 33 fiatal jár. Jövőre már 36-an lesznek, ha pedig befejezik új épületük átalakítását, egy 84 fős intézményt hoznak létre. Ehhez lenne szükségük a pályázati pénzre is, jelenleg ugyanis csak a szülők, segítők önkéntes munkájára számíthatnak, így pedig lassan haladnak. Bíznak benne, hogy infrastruktúrafejlesztésre szól majd a kiírás.

A GEMMA új épületét adományokból, önkéntesekkel újítják fel. Ha meg tudnák fizetni a szakembereket, sokkal gyorsabban készülne. Fotók: Török János

A GEMMA új épületét adományokból, önkéntesekkel újítják fel. Ha meg tudnák fizetni a szakembereket, sokkal gyorsabban készülne. Fotók: Török János

– Egy volt kollégiumépületet kaptunk meg, egyelőre csak a földszinttel vagyunk készen. Ha a két emeletet is átalakítjuk, olyan központ jön létre, ahol bármilyen fogyatékossággal élő embert tudunk majd fogadni. A fejlesztőiskola mellett lesz készségfejlesztő speciális szakiskola, nappali felnőtt ellátás és fejlesztőközpont is. A munkálatok súlyos milliókba kerülnek.


A Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Kollégium, Gyermekotthon és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény telephelyein a megye minden nagyvárosában fogadnak sajátos nevelési igényű fogyatékos gyermekeket. Megyesi Istvánné intézményvezető annyit mondott: örömmel vették a pályázati lehetőség hírét, de amíg a részletek nem ismertek, nem tud nyilatkozni.


A Szeged és Térsége Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Szegeden, az Agyagos utcában foglalkozik sérült emberek fejlesztésével. Ápolást végző intézményként van bejegyezve, így ebben a formában nem felel meg a pályázat feltételeinek. Úgy tudjuk, ettől függetlenül szeretnék kihasználni a lehetőséget, az intézmény átalakításáról azonban a fenntartó KLIK-kel kell egyeztetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!