Szeged és környéke

2019.07.20. 17:06

Felvonulás után ma kamionhúzó verseny a Sziksóstón - Újra dübörögnek a kamionok

Többszáz kamion látványos és hangos szegedi felvonulásával tegnap délután elkezdődött a majdnem jubileumi XXIX. Nemzetközi Kamionos Country Találkozó, ami a hétvégén a Sziksóson folytatódik.

Arany T. János

Az Izabella-híd előtti kamionparkolóba, a Dorozsmai úti kamionos emlékműhöz már péntek kora délután megérkeztek a XXIX. Nemzetközi Kamionos Country Találkozó első résztvevői, de az igazi tömeg csak a fél ötös megnyitó előtt gyűlt össze. A legendák szerint az első találkozó közel három évtizeddel ezelőtt egy kamionos tanyájáról indult, ahol alig maroknyian egy-egy tányér bográcsgulyás mellett érezték jól magukat.


Ágoston Attila, az ilyenkor mindig elfoglalt és folyamatosan telefonáló főszervező, aki már januárban elkezdte találkozó szervezését, elmondta, idén 245 kamionos jelezte a részvételt: érkeznek Hollandiából, Szlovákiából, Szerbiából, Romániából és most először Olaszországból is.


– A sofőrök közül sokan csak itt, egyszer egy évben találkoznak. A hétvégén megisznak néhány korsó sört, aztán hétfőtől nyomják tovább. Kemény munka ez, nem olyan romantikus, mint sokan képzelik. Hiába járja be a világot a kamionos, világot nem lát, csak az autópályát. Plüssállatokkal is azért díszítik fel a vezetőfülkét, hogy ne unatkozzanak. A hosszú úton elszórakoztatják magukat, beszélnek hozzájuk – magyarázta a szervező, mikor egy Volvo gurult el mellettünk.

 

Felvonulás után ma kamionhúzó verseny a Sziksóstón. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA


– Szép hangja van, úgy jár mint egy svájci óra – áradozott a hatalmas dízelmotorról Attila, pedig nekünk úgy tűnt, pont olyan a hangja, mint egy hatalmas dízelmotornak.


Hatalmas dízelmotorokból nem volt hiány. Idén először figyelemfelkeltő céllal, toborzási szándékkal a 46. Területvédelmi Zászlóalj munkatársai is felvonultak két fővel és egy 1986-os Ural-4320-al, ami egy 6×6-os hajtású tehergépkocsi, a Szovjetunióban fejlesztették ki.


– Jó terepjáró. Igaz, csak 215 lóerős, de a forgatónyomatéka elég nagy – magyarázta Bodor Gábor zászlós. Ott ahol 10 500 köbcentis V8-as forgatja a főtengelyt, valóban nem lehet hiány nyomatékból, aminek ára is van: a monstrum átlagfogyasztása 45 liter száz kilométerenként.


Legekből amúgy is akadt: egy több mint 100 ezer eurós Scaniát is találtunk. Jankovics Marcellnek pont ez a kedvence. – Azért tetszenek, mert szépek a jelek rajtuk – mondta a kisfiú, aki amikor megkérdeztem hány éves, annyit mondott, most lesz hat, de még öt.


A szokásos pénteki szegedi felvonulás után, amin több mint száz kamion vett részt, Sziksósfürdőn szombaton a gyermekműsorok mellett többek között lesz terepügyességi verseny, fagyinyaló verseny hölgyeknek, sörivó bajnokság férfiaknak, kötélhúzás, kamionhúzás, kamion-szépségverseny és szkander. Este a Blackriders, a Kerozin és Raksa Bernadett muzsikál.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!