Szeged és környéke

2015.07.06. 19:43

Felvonult a Betyársereg a nagyállomásnál

Szeged - Kivonult a Betyársereg hétfő délután a szegedi nagyállomás elé, ahol önkéntesek segítik a migránsokat. A 30-40 fekete pólós fiatal vizet kért, és beszélni próbált a menekültekkel. A rendőrök igazoltatták, majd a belváros felé kísérték őket.

Munkatársunktól

Harminc-negyven Betyársereg feliratú, fekete pólót viselő fiatalember jelent meg hétfő délután a migránsokat segítő önkéntesek fabódéjánál, a szegedi nagyállomáson.

Az egyik önkéntes elmesélte, előbb csak néhányan nézelődtek az állomás előtt, majd 10 autóval további 30 ember érkezett. A fiatalok vizet kértek az aktivistáktól, és beszélgetni próbáltak a jelen lévő néhány menekülttel. A radikális szervezet tagjai fotózták és filmezték az aktivistákat és a menekülteket. – Atrocitás nem történt, de nagyon félelmetes volt – fogalmazott az egyik önkéntes.

Olvasói fotó

Olvasói fotó

„A rendőrség fenntartja a közrendet" A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletesétől az alábbi tájékoztatást kaptuk: „A rendőrség több embert igazoltatott a szegedi nagyállomás előtt 2015. július 6-án 17 óra körüli időben, egyéb rendőri intézkedésre nem került sor. A rendőrség fenntartja a közrendet és a közbiztonságot."

A rendőrök nem sokkal később nagy erőkkel érkeztek ki a helyszínre. Szemtanúk szerint annyian voltak, mint a Betyársereg tagjai. Az egyenruhások felkísérték a peronra a migránsokat. A Betyársereg egyik része rendőri kísérettel a belváros felé sétált el, a többiek szétszóródtak az állomás környékén.

Az esettel kapcsolatban megkérdeztük Toroczkai Lászlót, Ásotthalom polgármesterét. – Ismerem a Betyársereget. Engem is felhívtak több alkalommal, érdeklődtek, mi a helyzet Ásotthalmon. Mondtam nekik, hogy nálunk rend és nyugalom van. Urai vagyunk a helyzetnek. A polgárőrség, mezőőrség és a rendőrség segítségével megoldjuk a problémát.

Megköszöntem a segítségüket, önkéntes határőrökre nincs szükségünk. Szívesen elviszem őket a Rózsa Sándor élményházba, de minden önkéntes határőrt arra kérek, ide ne jöjjön – jelentette ki Toroczkai. – Véleményem szerint Szegeden valószínűleg nem kaptak ilyen megnyugtató választ, ezért látogattak el a nagyállomásra – tette hozzá.

A MigSzol (Migráns Szolidaritás Csoport Szeged) június 28-án alakult. Céljuk, hogy megmutassák, Magyarország nem rasszista és idegengyűlölő. A megalakulás óta eltelt alig több mint egy hét alatt nem ez volt az első alkalom, hogy megzavarták az önkéntes segítők munkáját. A hétvégén hat-hét részeg, kopasz, félmeztelen fiatal sértegette a menekülteket és az aktivistákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!