Szeged és környéke

2014.03.09. 20:57

Fenyegetőző lakásfoglalók lettek a bérlőkből

Szeged - Zaklatják, fenyegetik bérlői szegedi olvasónkat, miután az asszony a sorozatos szerződésszegések miatt felmondta a lakáshasználati megállapodást. Az illegális lakókat a jog is védi, olvasónk hónapokig pereskedhet, hogy K. István és 7 fős családja az utcára kerüljön.

Segesvári Csaba

– Éjjel is zaklatnak, fenyegetnek. Már feljelentettem őket, de nem nyugszanak – fakadt ki egy neve mellőzését kérő olvasónk. A középkorú nő azért fordult lapunkhoz, hogy elmesélje: jóhiszeműen kiadta lakását, most mégsem tud a lakáshasználóktól megszabadulni.

– Örököltem egy Kereszttöltés utcai panelt, mivel magas a rezsije, meghirdettem lakáshasználatra. Ez annyiban különbözik a bérlettől, hogy a lakó csak a rezsit fizeti, így mindenki jól jár – kezdte kálváriáját olvasónk. A középkorú nő elmesélte, a hirdetésére egy fiatalember jelentkezett, akivel tavaly júliusban lakhatási szerződést kötött. – K. István vállalta, hogy egymaga költözik a második emeleti lakásba, a rezsit havonta, átvételi elismervény és a közüzemi számla ellenében kifizeti – folytatta az asszony. Olvasónk azt mondta, közel fél évig minden rendben bent, a bérmentes lakhatást biztosító szerződést havonta megújították.

– A 36 éves férfi aláírta, hogy ha nem fizet, azonnal kiköltözik. Januárban kértem, hogy költözzön el, mivel nem fizette a rezsit, a szerződés ellenére még heten a lakásba költöztek. K. István azt ígérte, hogy ezt február 5-éig megteszi. Amikor legközelebb találkoztunk, kerek perec kijelentette: se fizetni, se kiköltözni nem hajlandó – mesélte olvasónk. Hozzátette, a bérlők ezután fenyegetőzni kezdtek. – Felkerestek a munkahelyemen és otthon. Ordibáltak, azt mondták, csináljak, amit akarok, ha sokat ugrálok, szétverik a fejemet – mondta elcsukló hangon a nő.

Elmesélte, a lakáshasználóból lett lakásfoglalókat feljelentette, a bíróságon pedig lakáskiürítési pert indított. – Kértem a soron kívüli tárgyalást, de a bíróság leterheltségére hivatkozva elutasítottak. Most itt állok tehetetlenül, miközben a lakásomban idegenek élnek. Ha kiraknám őket, még engem ültetnek le, önbíráskodásért – fakadt ki újra a fenyegetés miatt rettegő asszony.

Elkerülhető-e az ilyen eset? Az ügyvéd szerint igen. [namelink name="Kertész József"] lapunknak elmondta, megfelelő szerződéssel, akár erőszakkal is kitehető az jogcím nélküli lakó. – Nem az ügyvéden kell spórolni, ugyanis a jogász olyan szerződést tud készíteni, ami nem a lakáshasználót, hanem a tulajdonost védi. A szerződés tartalmazhatja, hogy a bérlő feljogosítja a tulajdonost, hogy nemfizetéskor erőszakkal is bemenjen a lakásba. Ilyenkor nincs önbíráskodás – hangsúlyozta a Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke. Kertész József hozzátette: a lakáskiürítési per is megoldja a helyzetet, ez viszont sok idő. – Az első fokú eljárás 2-3 tárgyalás lehet, a törvényszék gyorsan dolgozik. A jogerős döntéssel az önálló bírósági végrehajtóhoz kell fordulni, aki, ha kell, karhatalommal az utcára teszi a jogtalan lakáshasználókat – mondta az ügyvéd.

Olvasónk problémája nem egyedi. A Szegedi Törvényszék tájékoztatása szerint 2013-ban 126 hasonló esetben indult lakáskiürítési per a Szegedi Járásbíróságon. Hozzátették, olvasónk ügyében 2014. április 29-ére tűzték ki az első tárgyalást. Kerestük a lakásban immár jogszerűtlenül tartózkodó K. Istvánékat is, de senki sem nyitott ajtót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!