Szeged és környéke

2013.12.18. 22:05

Fenyővásár tavalyi árakon

Szeged - Kizöldült a Mars téri piac parkolója, ahol a tavalyinál is több fenyőfaárussal találkozhatnak a vásárlók. Széles a választék, a legtöbb vevőt az ünnepek előtti utolsó napokra várják. A lucfenyő a legolcsóbb.

Vida-Szűcs Imre

– Általában töves ezüstfenyőt szoktam venni az unokák kedvéért, nem drágát, mert nyugdíjas vagyok. Ki is néztem már egy kisebbet, szerintem tűrhető az ára, 3000 forint. Az ünnepek után ki szoktam ültetni a kertbe – mondta Szécsiné Szabó Terézia a Mars téri piacon. A fenyővásár december 9-én kezdődött és 24-én délig tart. Az idén több faárussal találkozhatunk a parkolóban, mint tavaly – tudtuk meg Erdei Pétertől, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezető igazgatójától.

– A tavalyi vagy a tavalyelőtti árszinten lehet vásárolni. Mindenféle fenyőt árulunk: van luc, ezüst, nordmann, douglas és concolor. Színre, formára és nem méterre árazzuk a fákat. Amelyik szép, jó állású, és nincs rajta sérülés, nyilvánvalóan többe kerül – magyarázta [namelink name="Megyes Ernő"].

Ébredő férfiak. Ahogy közeleg a karácsony, úgy nő a forgalom a Mars téri fenyőfapiacon. Fotó: Frank Yvette

Ébredő férfiak. Ahogy közeleg a karácsony, úgy nő a forgalom a Mars téri fenyőfapiacon. Fotó: Frank Yvette

A Cserepesen nincs töves

A Cserepes sori piac parkolójában egy fenyőárust találtunk, Takács Gábornak ez a második éve Szegeden. Luc- és ezüstfenyőt hozott Zalából, csak vágottat. A luc nála egységesen 3500 forint, az ezüst 4500 forinttól kapható méretfüggően. A legnagyobb, két méter fölöttiek 10 ezer forint körül kaphatók.

A nagykanizsai őstermelő szülei kezdtek a Mars téri piacon árulni 1978-ban, ő pedig továbbviszi a hagyományt. – A saját portékánkat hozzuk, a nevünket és az arcunkat adjuk hozzá. A visszatérő vevőink elégedettek. A különböző áruházaknál lévő lerakatok már november elején ki lettek termelve, az őstermelők viszont közvetlenül a piacra jövet előtt vágják a fákat, november végén, december elején – hangsúlyozta. Az árakat méterre vetítve sorolta: a luc 1000–1500, az ezüst 2–3 ezer, a nordmann és a concolor 4–6 ezer forintnál indul. Azt tapasztalja, hogy sokan az utolsó napokra hagyják a vásárlást, bízva abban, hogy olcsóbban megkapják a fenyőfát. Ezért fölösleges várni, nem tervezik levinni az árakat.

Nincs rivalizálás az árusok között a szegedi [namelink name="Geleta Gábor"] szerint. – Körbenéztem a piacon, minden fa gyönyörű. Egyre jobban rámegyünk a minőségre. Javaslom az embereknek, jöjjenek ki a családdal, nézzenek szét, egyenek egy lángost, érezzék a piac varázsát – hallottuk az őstermelőtől, aki úgy tudja, 40 árus kínálja az örökzöldeket a Mars téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!