Szeged és környéke

2015.07.06. 22:17

Fesztiválidény zajszintméréssel

Csongrád megye - Sokakat zavart a hétvégi makói motoros találkozó zaja. Ennek kapcsán a városházán megtudtuk, az ehhez hasonló rendezvényeket be kell jelenteni, de a hangerőt nem szabályozza helyi rendelet. Szegeden kérni kell a zajkibocsátási határérték megállapítását, Vásárhelyen este 11-ig 65, éjjel 55 decibel a határérték.

Sz.I.M.

„Minden részvétem az ott lakóknak, mi is túl jól hallottuk a zenét, gondolhattak volna a kisgyerekekre, idősekre!" – panaszolta az egyik fórumozó, a lapunk által alapított Makón élek Facebook-csoport egyik tagja a hétvégén annak kapcsán, hogy megrendezték a 15. nemzetközi motoros találkozót a városban. A rendezvényen motoros bemutatók és rockkoncertek voltak, több százan vettek részt rajta szerte az országból és külföldről is.

A zajt kifogásoló fórumozóval egyesek egyetértettek, mások vitába szálltak vele. Volt, aki megjegyezte, hogy jobb lenne az ilyen programokat a Maros-parton tartani, mások viszont pont azért tartanák ezt rossz ötletnek, mert az kifejezetten üdülő-pihenő övezet.

Szóba került, hogy a makóiak nem igazán toleránsak: zavarja őket a mozi és a Hagymaház szabadtéri fesztiválja is, ugyanakkor szóba került, hogy aki három műszakban dolgozik, joggal szeretne pihenni, a hőségben esetleg nyitott ablaknál. „A városi életnek vannak előnyei és hátrányai. Bökényben például nincs hangzavar, viszont kevés a cukrászda, és soká ér ki a mentő" – foglalta össze valaki, szerinte miről szól a polémia.

A zajvita kapcsán megkérdeztük, a megye nagyvárosaiban miként szabályozzák a hasonló rendezvények megtartását. A makói városházáról azt a választ kaptuk, a közterület használatáról és a közterület-használati díjról szóló 1995-ös rendelet értelmében engedélyeztetni kell a hasonló rendezvényeket, ezek hanghatásait azonban helyi rendelet nem szabályozza.

Hódmezővásárhelyen ugyancsak van engedélykérési kötelezettség, zárt helyen 300, szabad ég alatt 1000 főnél nagyobb rendezvények esetében, de megjegyezték: szokás szerint a kisebbeket is jelzik a városházán. június 1. és szeptember 15. között a több, de legfeljebb 8 napos fesztiválok kapcsán a környezeti zaj- és rezgésterhelési határérték reggel 6 és este 11 óra között 65 decibel, a köztes időszakban 55 – a zajterhelést mérik is.

A megyeszékhelyen hasonló a helyzet. A rendezvényeket be kell jelenteni, a hangerőt pedig mérik. A vonatkozó helyi rendelet szerint a rendezvény szervezője köteles a zajkibocsátási határérték megállapítását 30 nappal korábban a központi rendelkezés részletszabályainak figyelembevételével kérni és a határérték betartásának feltételeit megteremteni; a jegyző elrendelheti az engedély nélkül vagy az engedélyben foglaltaktól eltérően megtartott közterületi rendezvények bezárását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!