Szeged és környéke

2015.06.29. 22:52

Feszült a hangulat, de nincs pánik Görögországban

Paltsi, Görögország - Biztonságos Görögország, de kell a készpénz - áll a konzuli szolgálat közleményében. Paltsiban tartózkodó munkatársunk arról számolt be, hogy a helyiek feszülten figyelik a híreket, de nincs pánik.

Munkatársunktól

 A jobb élet reményében

Márk – akivel kollégánk vasárnap találkozott Argalastiban a piacon – 10 évesen költözött szüleivel Kaposvárról Plataniába. A fiú családja 2000 óta kávézót üzemeltet a kikötővárosban. – Most rossz a helyzet Görögországban, jobb Magyarországon. Remélem, hogy nem jelentünk csődöt, mert az nem lenne jó – mondta munkatársunknak az akcentussal magyarul beszélő, 25 éves fiatalember.

– A Pelion-félsziget kis üdülőparadicsomában, Paltsiban is téma a görög válság. A helyiek sokat emlegetik Alekszisz Ciprasz nevét, és a pártjáét, a Szirizát, valamint gyakran elhangzik az euró szó. Hevesen, kiabálva vitatkoznak, magyaráznak, de lehet, hogy ez csak a déli mentalitás. A házigazdánk, Menya vasárnap este azt mondta, hogy ez a helyzet „very difficult" – azaz nagyon nehéz –, és nem tudja, mit hoz a holnap. Fogalma sincs, mi lesz Görögországgal. Azt is mondta, hogy lehet jó vagy jöhet rossz is – írta a Szegedtől 1100 kilométerre, Görögországban pihenő kollégánk. Úgy látta, feltűnő, hogy a korábbiakhoz képest sorban állnak az autósok a benzinkútnál.

– Van, aki a műanyag kannáját is megtölti benzinnel, aminek literje 1,61 euró – írta munkatársunk.

A kávézóból küldött levelében megjegyezte, ahogy amikor híreket mondanak a rádióban, megáll az élet: mindenki azt hallgatja, mi lesz az országgal.

– Nincs pánik, a kávézók nyitva, az élet megy tovább – erősítette meg kollégánk tapasztalatait Hegyesi Sándor. A TopTours Kft. vezetőjét tegnap a Görögországba telepített idegenvezetők arról tájékoztatták, az egyhetesre tervezett bankzár elsősorban a görögöket sújtja. – Folyamatos a kiutazás, az északi területeken nyugalom van, Athénban viszont lehet tüntetésekre számítani. A szállodákban minden van, a benzinkutak is üzemelnek. A görögök a mostani helyzetet is túlélik – vélte [namelink name="Hegyesi Sándor"]. Hozzátette, azt javasolják a turistáknak, hogy a biztonság kedvéért megfelelő mennyiségű készpénzt tartsanak maguknál.

A kormány konzuli szolgálatának tájékoztatása szerint a külföldi bankkártyákra külön szabályok vonatkoznak. A bankkártyás fizetés elméletileg továbbra is lehetséges, azonban ezek elfogadása feltehetőleg több helyen nehézségekbe ütközik majd. Hangsúlyozzák, az ország továbbra is biztonságosnak tekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!