Szeged és környéke

2013.12.14. 14:55

Fidesz: januártól jön a gyed extra

Szeged - A jövő év január 1-jétől a kormány bevezeti a gyed extrát, erről tartott sajtótájékoztatót Bohács Zsolt fideszes országgyűlési képviselő és Pocsai Blanka önkormányzati képviselő.

Vida-Szűcs Imre

- A gyed extra ösztönzi a gyermekvállalást, segíti a gyermeknevelést, és kedvező feltételeket fog biztosítani a kisgyerekeseknek a munkába álláshoz. A gyed extrával a nők és az édesanyák iránti megbecsülésünket szeretnénk kifejezni. Olyan politikában hiszünk, amiben a gyermek és a család az első - fogalmazott [namelink name="Bohács Zsolt"], a Fidesz országgyűlési képviselője a szombati sajtótájékoztatón Szegeden. 2011 óta a kormány több olyan intézkedést vezetett be, amellyel a családokat segíti - tette hozzá.

- Az édesanyák a gyermekek egyéves kora után visszaállhatnak a munkába, amennyiben ezt fontosnak tartják. A gyermek két, illetve három éves koráig továbbra is kapják a támogatást, így a család jövedelme tovább fog növekedni. A munkahelyvédelmi akcióban eddig is komoly támogatást kaptak azok a munkáltatók, akik kisgyermekes édesanyákat foglalkoztatnak. A program tovább szélesedik - jelentette be [namelink name="Pocsai Blanka"] fideszes önkormányzati képviselő. Elmondta: azok a munkáltatók, akik 2014. január 1-től két, illetve három gyermekes családanyáknak biztosítanak munkalehetőséget, az eddigi 2+1 éves támogatási forma helyett 3+2-es támogatási formát kapnak.

Bevezetik a diplomás gyedet; az az anya, aki a születést megelőző egy évben két aktív félévet meghaladó hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, a gyermek 1 éves koráig megkapja a gyedet, ezt követően pedig a gyes mellett folytathatja tanulmányait. A diplomás gyed érinti a felsőfokú alapképzésben, szakképzésben és felsőoktatási képzésben, illetve szakirányú továbbképzésben tanulókat. Esetükben a minimálbér 70 százaléka lesz a gyed összege, azok pedig, a mesterképzésben tanulóknak pedig a garantált bérminimum 70 százaléka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!