Szeged és környéke

2019.06.02. 13:28

Figyelem, lezárják a szegedi Huszár Mátyás rakpartot!

Csongrád megye - A Maros makói szakaszának vízszintemelkedése és az ott lehullott nagyobb mennyiségű csapadék miatt nem apad a Tisza vízszintje. Szegednél 24 óránként 7 centiméteres vízszintemelkedéssel számolnak a szakemberek, ezért hétfő hajnalban lezárják a rakpartot, ahol már ma tilos a parkolás.

Hajó Edina

– Szombaton elérte 10 milliméteres területi átlagot a csapadék mennyisége a Maroson, itt a következő napokban is hasonló mennyiségű esőre számíthatunk. Ennek következtében az Alsó-Tiszai enyhébb áradást felváltja egy kicsit intenzívebb árhullám – magyarázta Kozák Péter, az Alsó-Tiszavidéki Vízügyi igazgatóság vezetője. Megtudtuk, szombatig 5, mától napi 7 centiméter vízszintemelkedéssel számolnak a szakemberek Szegednél. Vasárnap délelőtt 553 centiméter volt a vízállás, ami hétfő reggel már elérheti az 560 centimétert, így az útpálya legalacsonyabb szintén az átfolyókon keresztül már eléri a víz a Huszár Mátyás rakpartot.

– Jeleztük ezt a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft.-nek és kezdeményeztük a rakpart lezárását. A környezetgazdálkodás munkatársai vasárnap kihelyezték a megállni tilos táblákat, reggel 6 órakor pedig lezárják a forgalom elől az útszakaszt – tájékoztatott a szakember.


Elmondta, egyelőre nem tudják, meddig van erre szükség, az látszik a Tisza minden szakaszán, hogy hosszabb ideig stagnálni fog a vízállás. Néhány helyen az alacsonyabb hullámterekbe már kilépett a Tisza vize. Ugyanakkor a Felső-Tiszán jelentősebb emelkedést nem prognosztizáltak, itt csekélyebb csapadék utánpótlásra számítanak, ezáltal további vízszint emelkedés nem várható. A Körösök vízrendszerében a Hármas-Körösön Szarvasnál vasárnap reggel 581 centimétert mértek, ott 600 centiméter az első fokú árvízvédelmi készültség, ezt hétfőn elrendelhetik Kunszentmárton és Öcsöd környékén.

Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

Fontos, hogy Szegeden a rakpart lezárása nem jár együtt árvízvédelmi készültség elrendelésével. Az I. fokú készültség életbe léptetése 650 centiméteres vízszint esetén történik.


Korábban írtuk:


A jelenleg rendelkezésre álló hidrológiai adatok alapján június 3-án (hétfő) reggel 6 órától szükségessé válik a szegedi Huszár Mátyás rakpart lezárása. A közúti forgalom korlátozásában illetékes Szegedi Környezetgazdálkodási NP Kft. vasárnap kihelyezi a megállni tilos táblákat az alsó rakparton –  írta közleményében az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság.


Az út lezárása nem jár együtt árvízvédelmi készültség elrendelésével. Az I. fokú készültség életbe léptetése 650 centiméteres vízszint esetén történik. Vasárnap reggel Szegednél 553 centiméter volt a vízállás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!