Szeged és környéke

2016.04.24. 08:33

Finomabb, de drágább lesz az idei szamóca

Zsombó, Forráskút - Már szedik a korai eperfajtákat a megye üvegházaiban, fóliáiban. Nemes Nagy Zsolt zsombói kertészetében biológiai védekezéssel, a megyében egyedülálló módon a magasban termesztik a szamócaszemeket egészen július elejéig.

Tombácz Róbert

– Nekem ez a kedvencem. Szerintem ennek az íze hasonlít leginkább az igazi erdei szamócáéra – mutatott rá a Clery fajtájú epertövek hosszú sorára [namelink name="Nemes Nagy Zsolt"] zsombói üvegházában. Ezen a soron még többnyire éretlenek voltak a szemek, de a termelő egyhektáros üvegházában és a Forráskút melletti, hatezer négyzetméteres fóliájában már szedik a korai fajtákat, amelyekből jut a nagybanira és a Mars téri piacra is.


A szemekért azonban itt nem hajlong senki. Százharminc centi magasan futó csatornákban, kellően nedves kókuszpaplanban fejlődnek a tövek, gyom- és rovarirtó vegyszerek nélkül. Az utóbbiak ellen ragadozó atkákat használnak, ezek végeznek a kártevőkkel. A páratartalom hetvenszázalékos: mivel a szamóca erdei növény, a gazda szerint erdei körülményeket kell teremteni neki. A termetes földieper-szemek és a mohos föld is arról árulkodik, a feltételek ideálisak.

 

Finomabb, de drágább lesz az idei szamóca. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

 – Itt nincsenek bakhátak. Ez holland magas ágyas technológia. Nincs ilyen az egész megyében, de az országban is kevesen használják – mondta el Nemes Nagy Zsolt, miközben a sorok mellett kalauzolt. Közben találkoztunk egy holland szaktanácsadóval is, aki nagyítójával aprólékosan vizsgálgatott egy virágot, hogy felmérje az állapotát. Ebből arra is lehet következtetni, milyen termés várható.


– Kell a hideg tél a szamócának, de a mostani elég enyhe volt. Emiatt kevés a fürt a töveken, szerintem nem lesz nagy dömping, közepes mennyiség várható. A minősége viszont jobb lesz az átlagosnál idén – jósolta Nemes Nagy Zsolt, aki arra számít, a pultokon sem lesz a szezonban 800-1000 forintnál olcsóbb a hazai földi eper kilója.


Hacsak nem üt be hirtelen egy nagyobb hőség. Akkor ugyanis túl gyorsan és egyszerre érik be a termés. Több mint másfél hektárnyi szamócáját április közepétől július elejéig szedik. Ez utóbbi már a másodvirágzás után fejlődik ki. – Az a termés ugyan jóval kevesebb, mint az első, és drágább is, viszont az íze, a zamata ezeknek a legjobb – árulta el a termelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!