Fő Fasori Általános Iskola: a szülők kitiltva

A diákok védelmében zártabbá tették a szegedi Fő Fasori Általános Iskolát, ahol az utóbbi időben több atrocitás és lopás történt. Az új rendszerben a szülők már nem kísérhetik fel a tanterembe gyermekeiket és délután a portásfülke előtt kell várakozniuk. Közülük többen felháborodtak az intézkedésen, mondván: a folyosóügyeletes tanároknak kellene komolyabban venniük a feladatukat.
Várakozás az intézmény előtt. Többen felháborodtak az intézkedésen Fotó: Schmidt Andrea

A Fő Fasori Általános Iskolában a félévzáró értekezleten döntött úgy a tantestület, hogy zártabbá teszi az iskolát, mert az utóbbi időben több olyan esemény is történt, amely zavart okozott az intézmény életében. – Volt olyan, hogy egy szülő hasba bokszolt egy diákot, mert az bántotta a gyermekét. Máskor meg egy illuminált apuka azzal nyitott be a tanterembe, ahol éppen órát tartottak, hogy elviszi a gyermekét. A pedagógus ezt megakadályozta, mert a diákot – a megállapodás szerint – csak az anyuka vihette el az iskolából – mesélt az elmúlt hónapok történéseiről Bikárdi Melinda. Az iskolaigazgató elmondta, hogy nemrégiben egy kolléganőjének lopták el a táskáját az egyik teremből, a tanári asztalról. Az eset után nem sokkal pedig eltűnt az igazgatóhelyettesi irodából a pénzes kazetta, benne hetvenezer forinttal. Az intézmény vezetése megtette a feljelentéseket a rendőrségen, ahol azt javasolták: próbálják zártabbá tenni az iskolát. A gyermekek és magunk védelmében úgy határoztunk – magyarázta a direktor –, hogy február 7-étől új rendszert vezetünk be a vagyonvédelem és az oktatás zavartalansága érdekében.

Az iskolában megerősítették a portaszolgálatot. A szülők már nem kísérhetik fel a gyermekeiket a tanterembe és délután a portásfülke előtt kell várakozniuk. Az igazgató szerint ez nem jelenti azt, hogy a szülő már csak a fogadóórán vagy szülői értekezleten találkozhat a pedagógussal. Ha a szülő kéri, lehívják a tanárt a portára. Tervezik, hogy felsős diákokból megszervezik a délutáni ügyeleti rendszert, és a nagyobbak kísérik majd le az alsósokat a szülőkhöz. Négy walkie-talkie-t is vásárolnak, ami az udvaron gyermekekre felügyelő napos tanároknál lesz.

– Nem úgy kellene zártabbá tenni az iskolát, hogy kitiltják a szülőket – mondta egy felháborodott anyuka, aki – a gyermekére tekintettel – nem vállalta a nevét. Szerinte az önbíráskodó szülőknek a jövőben is el fog járni a kezük, csak nem a folyosón, hanem az iskola előtt. A szülőt az háborítja fel a legjobban, hogy eddig reggelente vagy délután 1-2 perc alatt minden aktuális dolgot meg tudott beszélni a tanítónővel a gyermekkel kapcsolatban, most pedig telefonon kell vele időpontot egyeztetni. Szerinte ha a folyosóügyeletes tanárok komolyabban vennék a feladatukat, nagyobb lenne a rend. Egy másik szülő – aki szintén nevének titokban tartását kérte – azt mesélte, hogy egy fontos papírt szeretett volna felvinni az egyik tanárnak, de nem engedték. Szerinte így sérül a kapcsolat a pedagógus és a szülő között.