Szeged és környéke

2019.04.12. 19:10

Fogynak a békák, ahol kézzel mentik őket - Csongrád megye békabarát vidék

Arra nincs adat, ma mennyi béka használja a félmilliárdból épült átjárókat a megyében, évekkel ezelőtt több ezer állatot számolt a nemzeti park. Ahol most is kézzel mentik meg a gázolástól a kétéltűeket, nagyon megcsappant a létszám.

Bakos András

Idén 423 békát vittek át önkéntesek Komlónál az úton a sikondai tavakhoz. Korábban 2–4 ezer állatot gyűjtöttek be. Azon a helyszínen 2004 óta zajlik szervezett mentés, azóta ilyen kevés béka nem volt – derült ki a Duna-Dráva Nemzeti Park beszámolójából. A fogyást az enyhe kora tavaszi napokat követő fagyos időjárás számlájára írják, de ilyenkor szóba kerül, hogy a gerincesek közül a kétéltűeket veszélyezteti leginkább a klímaváltozás, az élőhelyek megszűnése, a rossz vízgazdálkodás – és az, hogy amikor szaporodni mennek a vízhez, vonulási útvonalukat forgalmas közút keresztezi.


Csongrád megye ebből a szempontból békabarát vidék. 2011-ben 466 millió forintos beruházással, KEOP-pályázatból 26 átjárót építettek forgalmas közutak alatt, ahol évekig menteni kellett a békákat. Az átvilágított átjárókhoz polimer beton terelőelemek irányítják a kétéltűeket. Baks és Ópusztaszer között három kilométer hosszan húsz átjáró épült, terelőkkel. Balástya és Kistelek között 600 méteren 4, Mórahalomnál 2 helyen vezetik át az út alatt a kétéltűeket.

 

Békaátjáró-takarítás Csongrád megyében. Teknősök is használják a közút alatti járatot. Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park

Békaátjáró-takarítás Csongrád megyében. Teknősök is használják a közút alatti járatot. Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park

Kiss Mónika, a Kiskunsági Nemzeti Park kommunikációs munkatársa azt válaszolta kérdésünkre, idén nem nézték, mennyi állat használta az átjárókat, de az egyedszám ingadozni szokott, erre hatással lehet az aszály is. 2012-ben átfogó vizsgálat zajlott, akkor több ezer állat használta az átjárókat. Barna ásóbéka, vöröshasú unka, barna varangy, levelibéka, dunai tarajosgőte, vízisikló és mocsári teknős is előfordult.


A nemzeti park minden tél végén ellenőrzi, épek-e a terelőfalak, nem töltődtek-e fel, és ahol kell, tisztíttatja a járatot, kijavíttatja a hibát.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!