Szeged és környéke

2012.03.18. 22:38

Fogynak a hajóroncsok a boszorkányszigetnél

Szeged - Hulladékvasként értékesítik a szigetnél kikötött hajókat. Az igazi probléma az, hogy legalább két úszómű már a víz alatt van.

Gonda Zsuzsanna

Kevesebb a döglött vízi jármű a Boszorkányszigetnél, mint néhány évvel ezelőtt. 2007-ben azt írtuk: legalább 20–30 jármű áll itt. Most körülbelül 10 hajó rozsdásodik a sziget északi részén.

Február végén megírtuk: megrongálódott és süllyedni kezdett a tápéi téli kikötőben álló Szőke Tisza gőzhajó. A Boszorkányszigetnél horgonyzó hajók nem büszkélkedhetnek olyan múlttal mint az egykori diszkóhajó, legtöbbjüket gabonaszállításra használták. Ezeket – nem úgy, mint a Szőke Tiszát – nem is megmenteni próbálják, hanem hulladékvasként eladni. A folyamat, ha lassan is, de halad. Az igazi probléma azonban az, hogy legalább két hajó már elsüllyedt ezen a területen.

Hajóroncsok a Boszorkányszigetnél. Fotó Segesvári Csaba (galéria)


Ezeket a tulajdonosoknak kellene felszínre hozniuk, de minden tulajdonos cég felszámolás alatt áll – tudtuk meg a tiszai vízi rendészettől.

Bár a szigetnek ez a része magánterület, a hajók a víz felől és a szárazföldről is könnyen megközelíthetők. A legutóbbi látogatásunkkor palló vezetett az egyik uszályra, most ilyen egyszerűen nem lehetett feljutni a járművekre. A területen egy sóderdepó működik, megpróbáltunk itt érdeklődni, de nem találtunk senkit az épületben. Az iroda ajtaján egyébként viccesnek szánt figyelmeztetetés: vigyázz, 480 V. A kilincs nem rázott, viszont nem is engedett.

Hajóroncsok a Boszorkányszigetnél. Fotó Segesvári Csaba (galéria)


A járműveket Újszegedről könnyebb megszámolni. Itt tűnt fel, hogy a Tisza Királynője „sorozatból" a korábbi három helyett már csak kettő parkol a szigetnél. Az egyiket már elbontották, a maradék kettőt a tervek szerint még az idén elbontják – mondták a vízi rendészet munkatársai. Úgy tudjuk, a vásárló cég kimondottan hulladék vasként vette meg a hajókat, de nemcsak a királynőket, hanem vagy egy tucat másikat is. (Az interneten elérhető színesfémhulladék-árlisták szerint egy kiló vas legalább 60 forintot ér.)

A szigetnél működő lerakat – a kiírás szerint – sódert és homokot árul. Homokot a Tiszából Tiszaszigetnél termeltek ki korábban, de sódert messzebbről kell hozni. Teherforgalom azonban gyakorlatilag már nincs a Tiszán – hogy legyen, ahhoz például ki kellene kotorni a hajózási csatornát. Sajnálatos a vízi élet sorvadása, mert Szeged lekerült a hajózási térképről – mondták a vízi rendészek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!