Szeged és környéke

2016.02.02. 07:30

Földet vett a stadionnak a püspökség

Szeged - 3000 négyzetméter földet vesz a püspökség a várostól 15,4 millió forintért a Dorozsmai útra tervezett új futballstadion építéséhez. Elhárult az akadály az építkezés elől.

Dombai Tünde

Az Etelka sortól a Dorozsmai útig


Mint ismeretes: 2012-ben a Szeged 2011 Kft. több mint 2 milliárd forint tao-támogatást nyert egy 6000 férőhelyes, később bővíthető lelátójú stadion építésére. A sportlétesítmény összesen 3 milliárd forintba kerül. Akkor még a felsővárosi Etelka sorra tervezték. A fordulat 2014 februárjában volt, amikor Orbán Viktor miniszterelnök Szegeden bejelentette, hogy mégsem a Felső Tisza-parton, hanem a volt Napfény Kemping helyén épül fel a komplexum. 2014 májusában kormányrendelet született arról, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt ügy az új stadion építése. 2015 áprilisában a közgyűlés döntött arról, hogy a stadionon kívüli tereprendezés 59 milliós összköltségének felét vállalja a város. Ebből épül közlekedési csomópont, parkoló, szervizút.

15,4 millió forintért megvásárol a Szeged–Csanádi Egyházmegye három önkormányzati földterületet a Dorozsmai út mellé tervezett futballstadion építéséhez – a megállapodást egyhangú szavazattal hagyta jóvá tegnap a közgyűlés jogi bizottsága.


Az arénát eredetileg a Napfény Kemping korábbi állami területére tervezte a püspökség, és azt az ingatlant megkapták az államtól. Ezt bővíti a három kisebb terület együtt nagyjából 3000 négyzetméterrel. A szakbizottságot egy korábbi közgyűlési döntés hatalmazta fel az eladásra.


Az ingatlanvásárlás okait és a stadionátadás időpontját firtató kérdéseinkre az egyházmegye szűkszavúan válaszolt. (A püspökség a többségi tulajdonosa a Szeged 2011-Grosics Akadémiát működtető Szeged 2011 Labdarúgó Sportszolgáltató Kft. tulajdonosának – a szerk.) Az egyházmegye azt közölte, hogy „terület bővítése a stadion megvalósításához szükséges. Az építkezés megkezdését hamarosan, míg a stadion felépítését a közeljövőben tervezzük".


A stadionépítés kapcsán több határidőről is írtunk. 2014 szeptemberében [namelink name="Kiss-Rigó László"] megyés püspök arról beszélt lapunknak, hogy késő ősszel elkezdődhet a stadionépítés. Végül a városi területek értékesítéséről a közgyűlés később döntött az önkormányzati választás miatt, és ezzel elhárult az akadály az építkezés előtt.

 

Területegyesítés. Önkormányzati ingatlanokkal bővíti a püspökség az újonnan épülő stadion területét. Fotó: Karnok Csaba

Területegyesítés. Önkormányzati ingatlanokkal bővíti a püspökség az újonnan épülő stadion területét.

Fotó: Karnok Csaba

2015 áprilisában [namelink name="Emődi Sándor"], a Szeged 2001 Kft. ügyvezetője bizakodott, hogy az eredeti terv tartható, és a 2016–17-es bajnokságban már az új arénában játszhat a csapat, és így a 18 hónap építésre szánt idő is vállalható. Legutóbb 2015 decemberében Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be, hogy a kormány jóváhagyta a beruházást. Akkor reálisnak látszott, hogy a 2016–17-es idényben, legkorábban idén ősszel a Szeged 2011-GA már az új stadionját avathatja. (Gyorsuló események, 2015. december 5.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!