Szeged és környéke

2019.06.25. 12:11

Földig érő haj helyett rákos gyerekeknek szeretne segíteni az ötéves sándorfalvi kislány

Sándorfalva - Földig érő hajat szeretett volna az ötéves Zsótér Amira, és hallani sem akart fodrászról. Aztán édesanyja nemrégiben mutatott neki néhány képet olyan gyerekekről, akiknek nincs hajuk, és úgy döntött, nekik ajándékozza az övét. A levágott copfnak már keresik az átvevőt, hogy örömöt okozhasson egy beteg fiatalnak.

Timár Kriszta

Különleges vendége volt nemrégiben az egyik sándorfalvi fodrászatnak. Az ötéves Zsótér Zoé Amira azzal a kéréssel ment be, hogy vágják le derékig érő copfját. A kislány pici kora óta növesztette haját, sokáig hallani sem akart ollóról, ám nemrégiben meggondolta magát.


– Régóta próbáltam már meggyőzni, hogy vágassuk le, mert sok gond volt vele – mesélte édesanyja, Zsótérné Csorba Melinda. – Akár 7-8 gumit is bele kellett tenni, hogy ne csússzon szét, nyáron nagyon melegítette, egy strandolás után pedig kész rémálom volt kigubancolni. A hajmosás is hosszas program volt minden alkalommal: apukája megmosta, én pedig fésültem, szárítottam.


A kislány azt is elhatározta, hogy a földig növeszti haját. Aztán fodrász ismerősük javaslatára egyik napról a másikra meggondolta magát.


– Korábban Jerseyben dolgoztam, ahol egyszer egy vendégem azzal a kéréssel jött be hozzám, hogy hosszú haját 3 milliméteresre vágjam le – mesélte Bodorné Frank Lívia. – A nagymamája rákos volt, és miután meghalt, ezzel a gesztussal szeretett volna elköszönni tőle. Az idős nő sok segítséget kapott a betegsége alatt különböző szervezetektől, ezt akarta a vendégem viszonozni azzal, hogy parókának felajánlja haját ezeken keresztül olyanoknak, akiknek a kemoterápiától kihullott.

Amira örömet szeretne szerezni a beteg gyerekeknek. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

Amira örömet szeretne szerezni a beteg gyerekeknek. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

A fodrász Amirát is megkérdezte, nem akarja-e ő is hasonló módon felajánlani haját, és így nem vesznének kárba szép copfjai, jó ügyet szolgálnának. – Szebbek az emberek, ha van hajuk – magyarázta az ötéves kislány, miért ez a dolog volt az, amiért végül hajlandó volt levágatni haját. Anyukája ugyanis mutatott neki néhány gyerekről fotókat. Azt fiatalkora miatt még nem magyarázták el neki szülei, miért kopaszok, a kislány ennek ellenére szinte azonnal eldöntötte, hogy segít nekik. – Ha nem lenne elég egy lánynak, egy fiúnak biztos jó lesz – méregette levágott fürtjeit. Hogy hová küldik, azt egyelőre még nem tudják, keresik, hol veszik át azzal a céllal, hogy gyerekparókát készítsenek belőle.


Amira egyébként azonnal megbarátkozott új frizurájával. – Apa azt mondta, hogy különleges lettem így – mesélte. Amellett egyébként, hogy nem melegíti hosszú haja a nyakát, szülei életét is megkönnyítette, hiszen a hajmosás most már harmad­annyi időt vesz igénybe, mint eddig. Első körben vállig érő frizurát vágtak neki, de a kislány annyira belejött a rövid hajas életérzésbe, hogy már most jelezte: még szeretné kurtítani a hosszát. – Bellának megáll a fején a kis copf, az enyémen meg nem – magyarázta totyogós testvérére mutatva, miért hasznosabb az egészen rövid frizura.


Az biztos, hogy a következő hajvágásból már nem lesz megfelelő paróka-alapanyag, Amira azonban már most tudja, hogy mégsem ez volt az utolsó hajadományozása. – Azért várom, hogy egyszer tényleg a földig érjen a hajam, mint Aranyhajnak a mesében. Szerintem felnőtt leszek már, mire akkora lesz. De azt is oda fogom majd ajándékozni gyerekeknek – jelentette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!