Fölpaprikázzák Szegedet

Rekordra készülnek szegedi civil szervezetek: olyan hosszú paprikafüzért szeretnének összekötni, amivel megdöntik a kategória eddigi Guinness-rekordját. A szervezők számítanak a városi polgárokra, akik a Kárász utca fölött csodálhatják majd meg az elkészült remekművet.
Huszka Tibor legalább négyszáz méteres fonatban reménykedik Fotó: Gyenes Kálmán

Magyarországon eddig egyedülálló rekordkísérletbe fognak szegedi civil szervezetek – amihez a város polgárainak segítségére is számítanak. A szeptember elsején kezdődő és negyedikéig tartó paprikafesztiválon a világ eddigi leghosszabb paprikafüzérét szeretnék megalkotni, amit a Guinness-központ bejegyezne. A Szögedi Felsővárosi Civil Egyesület ötletének kivitelezésére már jó ideje készülnek a szervezők, akik megnyerték a Szegedi Paprika Rt.-t is az ügynek. A Széchenyi térre tervezett paprikafűzési rekordkísérlet célja ugyanis az, hogy a helyi lakosok – és természetesen a városhatárokon kívüliek – körében népszerűsítse a „szegedikumot”. Tóth István, a szervezet vezetője elmondta, hogy egyesületükben termesztők nem képviseltetik magukat, ők lokálpatriotizmusból vágtak bele a nagy volumenű fűzésbe.

Örkény István: Az Élet értelme

„Ha sok cseresznyepaprikát madzagra fűzünk, abból lesz a paprikakoszorú.”
Ha viszont nem fűzzük fel őket, nem lesz belőlük koszorú. Pedig a paprika ugyanannyi, éppoly piros, éppoly erős. De mégsem koszorú. Csak a madzag tenné? Nem a madzag teszi. Az a madzag, mint tudjuk, mellékes, harmadrangú valami.
Hát akkor mi?
Aki ezen elgondolkozik, s ügyel rá, hogy gondolatai ne kalandozzanak összevissza, hanem helyes irányba haladjanak, nagy igazságoknak jöhet a nyomára. 

A paprikákat ezúttal nem tűvel átszúrva fűzik föl, hanem hármasával összecsomózzák. A tradíciótól való eltérés oka az, hogy a korábbi – és ebben a kategóriában mindeddig egyedüli – rekordot egy amerikai állította fel 2001-ben, aki mexikói szokás szerint csomózta a paprikát, így túlszárnyalni is csak ebben a formában lehet az eredményét. Ez pontosan 314 méter, nagyjából huszonegyezer paprika – egy madzagon.

Huszka Tibor, a szegedi fűszerpaprika napok szervezője legalább 400 méter hosszúságú friss, édes-nemes fonatot remél elkészíteni a szegediek segítségével, akiknek szakavatottak fogják majd gyorsan megmutatni az egyszerű csomózási műveletet. Tóth István minél több emberre számít, aki bekapcsolódik a reggel tíztől este hétig tartó folyamatos kötözésbe: mint mondja, az lenne a legszebb, ha

És még…

A négynapos paprikaünnep alatt a népzenétől a bábelőadásokon át a kézművesek kirakodóvásáráig számtalan programmal találkozhatnak majd a szegediek, akik a jól megszokott, de nagyobb választékot kínáló paprikapiacon is beszerezhetik az éves pörköltbevalót. A Klauzál téren az érdeklődők megtekinthetik az alsóvárosi paprikaharangot is.  

annyi paprikát tudnának fölkötni, amennyi Szeged lakossága, vagyis közel százhatvanháromezret. Ez lehetne talán az egyik legfrappánsabb kifejeződése a szegediségnek és a szegediek összetartásának is. – Ha sikerülne, valójában „saját pályáján” vernénk meg a jelenlegi rekordert – teszi hozzá Huszka arra utalva, hogy a Dél-Alföldön hagyományosan nem csomózzák, hanem fűzik a paprikát.

A szervezők reményei szerint az újdonsült óriásfüzért a Kárász utca fölé húznák ki a rekordkísérlet végén, azaz szeptember 4-én, vasárnap délután ötkor – hogy minden szegedit büszkeséggel töltsön el a hagyományokból eredő friss Guinness-rekord.

Tombácz Róbert

Paolo Ventura fotókiállításával kezdődik a Budapest FotóFesztivál
A szervezők az idei eseményen a képzeletről, a fantáziavilágról, az egyéni és a közös élményekről szóló kiállításokkal készültek.
Együtt jótékonykodott Harry herceg és Jon Bon Jovi
A herceg és a zenész a Beatles Abbey Road albumának borítóképét megismételve átsétáltak a híres zebrán a londoni zenestúdió előtt.
Az eddig véltnél ötször gyorsabban halnak ki a madárfajok
Kutatók szerint a Föld egy hatodik tömeges kihalási hullám előtt áll, amelyet az emberi tevékenység jelentősen felgyorsít.
Jelentősen csökkent a Magyarországra érkező kínai turisták száma
A januári lemondások aránya 40-60 százalék volt.
Ifj. Lomnici: Civil szervezetek csapolják a magyar költségvetést
Ifj. Lomnici Zoltán, alkotmányjogász, CÖF szóvivő volt a Civil Összefogás Fórum vendége pénteken Szegeden.
Szobrot kapott Koszovó első olimpiai bajnoka
Majlinda Kelmendi a 2016-os riói játékokon a női cselgáncsozók 52 kilós kategóriájában diadalmaskodott.