Szeged és környéke

2008.11.23. 20:15

Fővárosi amatőr színészek játszanak Balástyán

Balástya - Kalandor színészek próbálnak szerencsét Balástyán. A társulat elnöke állattenyésztésből és kutyakozmetikából él.

Kancsár Tímea

– Ez volt az első település, ahol megdobbant a szívünk – árulta el Szántó Károly, miért pont Balástyán telepedett le kis színitársulatuk, amely tízfős. A tagok átlagéletkora 27 év, a legfiatalabb palánta 6, a legidősebb színész 66 éves. Az alapítók szerencsét próbálni jöttek a faluba az ország különböző pontjairól. Balástyán első útjuk a polgármesteri hivatalba vezetett, segítséget kértek tervükhöz. Ujvári László polgármester ingyen színpadot biztosít a művelődési házban.

– Budapesten is tudtam érvényesülni, egy bankban dolgoztam pénztárosként, de meguntam a személytelen nagyvárosi létet. Belefáradtam az állandó stresszbe, feszültségbe, egy kis kalandra is vágytam, a színészet mindig is hobbim volt, kiteljesít – beszélt az érzéseiről az egyik alapító, a 33 éves Károly. Elárulta, a színészkedésből nem lehet megélni, számítástechnikai alkalmi munkákat vállal. A társulat 34 éves igazgatója is kihasználja a vidék adottságait: a tanyán, ahol most élnek, kutyát, cicát tenyészt. És kutyakozmetikus-mesterségét is kamatoztatja. Kis Ildikó ingázik, Budapesten logopédus.

Az amatőr színészek – Tégen Szilvia, Szántó Károly, Dévényi Judit, Papp Rita, Juhász Andrásné – befogadták maguk közé a 6 éves Szalma Danit. Fotó: Schmidt Andrea

Az amatőr színészek – Tégen Szilvia, Szántó Károly, Dévényi Judit, Papp Rita, Juhász Andrásné – befogadták maguk közé a 6 éves Szalma Danit. Fotó: Schmidt Andrea
– Nemcsak a megélhetés, a színészek toborzása is nehéz vidéken. Nem mernek ugyanis eljönni a castingokra. Pedig a legutóbbi válogatáson is rátaláltunk Dénesre, aki a prózai műfajokban jó – mondta el tapasztalatait Tégen Szilvia, a társulat elnöke. Elárulta, saját összekuporgatott pénzükből – 3 millió forintból – vágtak neki a barátok a szabadúszó vállalkozásnak, de rá kellett jönniük: nehezebb, mint képzelték. Most az a céljuk, hogy a táborfalvai színjátszó körrel egyesülnek, és átköltöznek a faluba. Így Pesten és Balástyán is tudnának munkát vállalni. A 40 éves Dévényi Judit, a táborfalvai kisszínház művészeti vezetője is a társulat oszlopos tagja.

– Úgy tervezem, ha felnövök, híres színész leszek – mondta Szalma Danika. A 6 éves balástyai kisfiú egyszerűen csak becsábult a színészek közé, akik szeretettel fogadták.

Válogatásokkal készülnek

A színészek szombat esténként opera-, operett- és musicalrészletekkel szórakoztatják a közönséget. Nemrég a táborfalviakat örvendeztették meg a nyugdíjasok világnapja alkalmából.

Címkék#Balástya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!