Szeged és környéke

2017.09.04. 09:24

Friss infók: elindult a mentő Vanesszával Budapestre, a fővárosban kezelik tovább

Ma reggel mentőautó szállította el Szegedről Burkus Vanesszát, a fővárosban kezelik tovább. A másfél hónapja éber kómában lévő lány vasárnap délben kézzel írt üzenettel lepte meg szüleit, akik bíznak benne, hogy ez már annak a jele, hogy lassan visszatér tudata, amelyet a baleset után elveszített.

Timár Kriszta

tfő délelőtt fél 10-kor elindult a mentőautó Burkus Vanesszával, mely Szegedről a fővárosba szállította. A másfél hónapja Bulgáriában autóbalesetet szenvedett 19 éves lányt az Országos Rehabilitációs Intézetben kezelik tovább. Édesapja, Burkus Sándor is vele utazott, és Budapesten lakik majd, amíg lányát ott gyógyítják. Az idegsebészeti klinikán még megvizsgálta az intézetvezető professzor, mielőtt útnak indította, és biztató mondatokat tudott mondani az állapotáról. A másfél hónapja éber kómában lévő lány hogylétéről a Délmagyarország keddi számából tudhatnak meg többet.

Vanessza és édesapja, még a kórházban. Fotó: a család felvétele

Az indulás előtti pillanatok. Fotó: Török János

Korábban írtuk:


Budapesten kezelik tovább a Bulgáriában több mint másfél hónapja autóbalesetet szenvedett szegedi lányt. Ma reggel elszállítják az idegsebészeti klinikáról az Országos Rehabilitációs Intézetbe, mert Szegeden nem tudták vállalni a további kezelését. Vanessza állapota egyébként úgy tűnik, többhétnyi éber kómát követően hirtelen javulni kezdett.


– Írt nekünk – újságolta vasárnap délben a pár perccel korábbi eseményeket Burkus Sándor.


Hogy mit akart velük közölni, azt akkor még a szülők csak próbálták megfejteni, de az biztos, hogy teljesen olvasható kézírással formálta a betűket. Első ötletük az volt, hogy talán kólát kért. – Azért adtunk neki papírt, mert előző nap a telefonján már küldött üzenetet a párjának. Bíztunk benne, hogy így velünk is tud majd kommunikálni.

 

Vanessza a múlt héten kezdett el kitörni többhetes elszigeteltségéből. A baleset után sokáig semmire nem reagált a külvilágból, leszámítva azt az egyetlen alkalmat, amikor szerelmére, Martinra nézett, és megszorította a kezét. Néhány napja azonban már megcsinálta, amit szülei mondtak neki.


– Levette az ajakbalzsamja kupakját, és bekente vele a száját, a fülhallgatót a fülébe illesztette, és amikor a fodrász volt nála, amíg dolgozott, ott is tartotta szépen a fejét – mesélte az édesapa. Hozzátette: bár mindenkit követ a szemével, az idegenek utasításait nem hajlandó végrehajtani.

Az idegsebészeti klinikán Vanessza már nem csak az ágyban feküdt: szülei naponta több órára kiültették – ahogy ők fogalmaztak – napozni, és néhány napja már a járást is gyakoroltatták vele.


– Amikor hoztak neki egy járókeretet, azt ellökte magától. Valószínűleg túl fiatalnak érezte magát az ilyesmihez – mesélte nevetve édesapja. Így a lányt a gyógytornászok két oldalról támogatták, hogy egy kicsit sétálhasson. – Össze sem lehet hasonlítani, mennyit fejlődött, amióta Szegeden van – mondta Burkus Sándor. – Amíg Bulgáriában volt, még a szemét sem nyitotta ki.

 

Az Országos Rehabilitációs Intézetben remélhetőleg tovább fejlődik majd – a mentőautó reggel indul el vele a fővárosba. A tervek szerint vele utazik édesapja is, aki a fővárosba költözik lánya ottani gyógyításának idejére.


– Találtunk albérletet, a cuccaimat kedden küldi utánam vonattal a feleségem, hiszen a mentővel nyilvánvalóan nem költözködhetek – mondta Burkus Sándor. Délutánonként tudja majd látogatni lányát, aki a nap első felében kezeléseket kap. Egyelőre egy hónapra rendezkedik be erre a kétlaki életre a család. Ezt követően derül majd ki, hogyan folytatódik tovább Vanessza kezelése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!