Szeged és környéke

2016.03.04. 13:30

Függőben a kétmilliárdos pályázat a Suli-Hosttal

Szeged- Egyelőre nem szerződhet az önkormányzat az évi kétmilliárd forint értékű menzapályázat nyertesével. A Közbeszerzési Hatóság ugyanis eljárást indított az ügyben. A kizárt sándorfalvi pályázó a verseny tisztaságát kifogásolja.

Dombai Tünde

Fürdőben és fociban jók


Az S-Gast Kft. 2014-ben alakult 3 millió forinttal. A nyilvános cégjegyzék szerint tulajdonosa a sándorfalvi Csúri Csaba István. Neve a Hungast cégcsoport vezetőségében tűnik fel, beszerzési igazgatóként. Emellett a Vasas utánpótlásklubjának, a Kubala Akadémiának az ügyvezetője. Az akadémia tulajdonosa pedig a Hungast, amelyet – mint az atlatszo.hu kiderítette – az S-Food birtokol.


Az S-Food pedig a szintén sándorfalvi György Tamásé és családjáé. Ez a kör itt bezárul. Emellett korábban György Tamásékhoz tartozott az Aquaplus Kft. is, amely a sajtóban „a jobboldali önkormányzatok első számú fürdőépítőjeként" híresült el. Ez pedig alapítója volt az Aqua Holding Kft.-nek, amelyben tulajdonostárs volt [namelink name="Bánki Erik"], a Fidesz volt dél-dunántúli pártigazgatója, országgyűlési képviselő, a parlament gazdasági bizottságának elnöke.

A szegedi menzapályázaton az eddigi szolgáltató, a Suli-Host Kft. nyert három hete. Az egyik vetélytársa, a sándorfalvi székhelyű S-Gast Kft. állítólag közérdekű bejelentést tett a Közbeszerzési Hatóságnál az önkormányzat döntése miatt.

Hivatalból járnak el

Mint megírtuk, a városi bölcsődék, óvodák, általános és középiskolák, valamint kollégiumok összesen 14 ezer adagos közétkeztetése a tét. Az ellátására három cég pályázott. Közülük a Junior Vendéglátó Zrt. és az S-Gast ajánlatát az önkormányzat különböző hiányosságokra hivatkozva érvénytelenítette (2016. február 9.: A Suli-Host folytathatja).


Kérdésünkre ugyanakkor a Közbeszerzési Hatóság azt közölte: jogorvoslati kérelem nem érkezett be a pályázat ügyében. Az eljárást a hatóság elnöke hivatalból kezdeményezte. Az indokát firtató kérdésünkre nem feleltek. A hivatalból indított vizsgálatnál nem kell eljárási díjat fizetni. Ha viszont panaszos kérte volna, ebben az ügyben 25 millió forint lenne a tarifa. Ez a menzapályázat során az S-Gasttal összefüggésben másodszor fordult elő: vagyis a hatóság 50 milliót hagyott a panaszos zsebében.

Hungast a megyében

Az S-Gast kifogásolja az önkormányzati pályázat lefolytatását és a versenytisztaságot. – Az S-Gast a Hungast csoport tagja, amelynek árbevétele tavaly közel nettó 6 milliárd volt. Ezen belül az S-Gastnak ugyan nem volt bevétele, viszont a közbeszerzési törvény szerint a pályázó vagy a pénzt biztosító szervezet, azaz a Hungast is teljesítheti a feltételeket – válaszolta megkeresésünkre a Hungast üzletfejlesztési igazgatója, [namelink name="Páger Zsolt"].


A cégcsoport másik tagja, az S-Food Kft. dolgozik évek óta a megyénkben. Kisteleken és Sándorfalván bölcsődében, óvodákban, iskolákban, idősotthonokban étkeztet. Sérelmezik azt is, hogy túl hosszan húzódott a pályáztatás kiírástól az eredményhirdetésig. Emiatt nem maradt idő a városi ingatlanokban általuk tervezett közel egymilliárdos fejlesztésekre. Meglepte őket az is, hogy nem volt szempont az értékelésnél, hogy a pályázatukban több kisebb konyhát javasolnak a biztonságos és minőségi ellátás érdekében. Sőt az önkormányzat kifejtette, nem érdekelt saját főzőkonyhák kialakításában. Szerintük ezzel a jelenlegi szolgáltató monopolhelyzetét erősítik, ami rossz gyakorlat.

A város másképp látja

A tender évi közel 2 milliárd forint értékű közétkeztetést érint. Megnéztük a tavaly júniusi pályázati kiírást. Abban feltétel, hogy az ajánlattevő a saját pénzén megfelelő nagyságú főzőkonyhát alakítson ki. Azt is taglalja, melyik intézmény tálalókonyhája alakítható át ilyen célra. Értékelési szempont a változatosság és az ételek költsége. Hangsúlyozzák: ha feltűnően olcsó egy ajánlat, akkor összevetik az általuk tervezett költséggel. Nincs előírva, hogy bevétel nélküli cég nem indulhat. Feltétel viszont a hitelesített finanszírozási terv, amire a szükséges fejlesztéseket és a működtetést alapozza.

Zöldségleves, krumplifőzelék vagdalthús-pogácsával, teljes kiőrlésű kenyér és alma. Ez volt az ebéd szerdán az S-Foodnál. Fotók: Frank Yvette

Zöldségleves, krumplifőzelék vagdalthús-pogácsával, teljes kiőrlésű kenyér és alma. Ez volt az ebéd szerdán az S-Foodnál. Fotók: Frank Yvette

– A beadott három ajánlat néhány millió forinttal tér el egymástól. Az önkormányzat közbeszerzési bírálóbizottsága több közbeszerzési szakértőtől kért írásos szakvéleményt. Álláspontjuk szerint az S-Gast ajánlata kidolgozatlan, pontatlan, Szegeden nem rendelkezik konyhával. Ezek alapján és a Közbeszerzési Döntőbizottság gyakorlata szerint az önkormányzat más döntést nem hozhatott, mint érvénytelenítette az S-Gast pályázatát – fogalmazott [namelink name="Szentgyörgyi Pál"]. A gazdasági alpolgármester megjegyezte: a mostani pályázaton győztes jelenlegi szolgáltatót 2000-ben az akkori fideszes városvezetés választotta ki.

Javult a helyzet

– Volt elmozdulás. Minőségibb, változatosabb, ízletesebb ételeket kapnak a gyerekek a Suli-Hosttól. Nem tudjuk, mennyit lehet még módosítani a törvény korlátai között – mondta az óvodás és iskolás gyerekeket nevelő[namelink name=" Fülöp András"]. Az édesapa és felesége gyűjtött aláírást a változtatások érdekében tavaly novemberben. Javaslataikat az illetékes miniszternek is elküldték, de arra nem kaptak választ. Megnéztük a sándorfalvi iskola menzáját, amit az S-Food lát el. Egy elsős kisfiú édesanyja – aki maga is kóstolta az ételeket – azt mondta, meg vannak elégedve a menüvel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!