Szeged és környéke

2014.07.13. 20:25

Fuldoklik a Szőke Tisza

Szeged - Vízben pusztul az egykori hajócsoda gőzgépe, 2,5 éve nem tudják a Szőke Tiszát elbontani. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal helyébe lépett Forster Központ szerint minden rendben.

Segesvári Csaba

Információink szerint 8 hónapja felhagytak a Szőke Tisza bontásával, a vállalkozó levonult, a hajó a vízben pusztul. A megmentésre szánt elemek egy részét a Mahart Tiszayacht Kft. csarnokaiban őrzik, a kormánymű-kormányrendszer viszont a parton rozsdásodik.

Megírtuk, a Szőke Tisza 2012-ben elsüllyedt a tápéi téli kikötőben, a roncsot 4,8 millió forintért adták el egy fémkereskedőnek, miután a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) szakértője úgy ítélete meg: a hajó menthetetlen. A Szőke Tisza bontását egyes részeinek megmentéséhez kötötték, a munkák 2012 októberében kezdődtek. Az 1917-ben épült, 77 méteres, oldalkerekes személyszállító gőzhajó bontásával elvileg 2 hónap alatt végeztek volna. Tavaly novemberben megírtuk, napokon belül kiemelik a hajóroncsot; ez a mai napig nem történt meg.

gy-egy védendő elemeket már kiemeltek a hajóból.  Fotók: Segesvári Csaba

Egy-egy védendő elemet már kiemeltek a hajóból. Fotók: Segesvári Csaba
A KÖH helyébe lépett Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központtól megtudtuk, a Műtárgy-felügyeleti Iroda az árbocrúd, az árboctalp, a kéménybillentő mechanika, a horgonycsörlő, a szellőzőkürtő, a 3 hengeres expanziós gőzgép (háromhengeres Compound gőzgép), a kormánymű-kormányrendszer, a kormánylapát, a gőzsegédkormány, a lapátkeréktengely és tengelycsapágyazás és a gép gyártmánytáblájának megmentését írta elő.

Úgy láttuk, a gőzgép az elsüllyedt hajótestben, két és fél éve a vízben rozsdásodik, a horgonycsörlő a Tisza töltésen „pihen". A kormánymű-kormányrendszer partra került, a kormánylapát pedig az eredeti helyén maradt. A munkálatok helyét benőtte az akác, a fémet lassan erodálja a Tisza vize.

Az enyészet vette birtokba a valaha szebb napokat megélt Szőke Tiszát a tápéi téli kikötőben. Fotó: segesvári Csaba

Az enyészet vette birtokba a valaha szebb napokat megélt Szőke Tiszát a tápéi téli kikötőben. Fotó: segesvári Csaba
– A Műtárgy-felügyeleti Iroda munkatársa időről időre szemlézi a bontást, amely még nem fejeződött be. Egyes védendő elemeket már kiemeltek, azokat megfelelő körülmények között tárolják. Vannak olyan elemek, amelyek bontására, kiemelésére még nem került sor, de a munka bonyolultsága miatt ezt rendben lévőnek tartják – tudtuk meg a Forster Központtól. Hozzátették, ha a vállalkozó nem megfelelően végzi a bontást, akkor bírságolhatnak. Az örökséggazdálkodási központ szerint „egyelőre erről még nincs szó".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!