Szeged és környéke

2016.09.01. 13:41

Fuldoklunk az olasz borban

Egy évtizede szentségelnek a szőlőtermelők az olcsó olasz bor behozatala miatt. A mostani kormány tett a legtöbbet az ügyben, bár az érintettek szerint nem eleget. Most épp mi támadunk.

Bakos András

Az olasz bort 2006-ban kezdték behordani Magyarországra. 2007-re már 26 százalékkal növelte meg az importot, 2008-ban 40 százalékkal. „Olcsóbban vásárolunk, vagy az olcsóbbat vásároljuk, nem mindegy" – minősítette a jelenséget a Délmagyarország. Megírtuk, a legolcsóbb bor már nem a hazai „kannás", hanem az olcsón behozott olasz.


Az akkori agrárminiszter, [namelink name="Gráf József"] Mórahalmon ígérte: ahogy megfékezték a hazai hamisítókat, az olcsó importitalnak is gátat vetnek, ha nem felel meg a minősége. Csakhogy megfelelt. 2010-ben 150 ezer hektoliter olasz bor érkezett, 2011-ben már 600 ezer hektoliter, és a következő két évben sem csökkent 400 ezer hektoliter alá. Nemcsak a magyar, de a hivatalos olasz szőlőfelvásárlási árakhoz és költségekhez képest is gyanúsan olcsón jött mindez: 80-90 forintért literenként, amikor az alföldi szőlőtermelőknek 80-100 forintot fizettek egy kiló szőlőért.


Pedig a szakma szabályai szerint két kiló szőlő kell egy liter borhoz. Voltak elméletek arról, hogyan készülhet ez az ital, de élelmiszeripari szempontból mégsem tudtak rajta fogást találni. A kereslet pedig nagy volt rá. Az a fogyasztó réteg vásárolja máig, amelyik kevesebbet örömmel fizet borért, többet viszont nem. Az importőrök magyar cégek, amelyek azzal védekeztek – ha megszólaltak –, hogy az áruházlánci követelményeknek kell megfelelniük, az ár a legfontosabb szempont.


Az import miatt a termelők egy része tönkrement. Tenni mégsem tudott sokat az ügyben az utóbbi tíz év négy magyar kormánya, mert az áruk szabad áramlásának uniós alapelvét nem nagyon lehet fölülírni. Igazán hatékony megoldást eddig a legutóbbi kormány talált, 2014-ben. A földrajzi jelzés nélküli borokra– idetartozik az olasz is – literenként 30 forintos ellenőrzési díjat vetettek ki, a vizsgálat határideje 90 nap lett, ezt meg lehet hosszabbítani, és az ellenőrzéshez hitelesített edényeket is a borkereskedőnek kell megvennie. E rendelet hatálya idén lejárt volna, de most meghosszabbították, 2017-re.

Az Európai Unió olasz kérésre vizsgálni kezdte, szabályos-e a magyar eljárás, ezért a harminc forintokból összegyűlt 400 milliót nem merjük elkölteni. Közben három olasz borászatnál szabálytalanságokat találtak.


A hvg.hu nemrég úgy vont mérleget, hogy most nyerésre állunk. A bejött olasz bort palackozva cseh, szlovák, román piacon adják el a kereskedők, így mentesülnek az ellenőrzési díj alól. Vajon ők mit gondolnak erről? A kérdést két nagy borászatnál is feltettük, azt a választ kaptuk, írásban küldjük el megint a kérdéseket, és ha úgy gondolják, válaszolnak.


– Olasz bor továbbra is jön az országba, a szőlő felvásárlási árára ez is hat – vont mérleget kérdésünkre [namelink name="Ungerbauer György"], a Csongrádi Hegyközség elnöke. – Magyarországon van sok szőlőtermelő, és tőlük független, értük felelősséget nem vállaló felvásárlók, borgazdaságok, amelyek a jelek szerint jobban érvényesítik az érdekeiket. A szőlőtermelők csak együtt, nagyobb árumennyiséget képviselve lehetnének hatással erre a helyzetre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!