Szeged és környéke

2014.03.19. 11:51

Fülemile-fa borult a Tiszába

Szeged – Per ezúttal nincs, és fel is aprítják a hatalmas, „bizonytalan területen" kidőlt szürke nyárt, amelynek „csak" egy móló lett az áldozata.

Garai Szakács László

– Nagyon megijedtem, félelmetes volt, ahogy kidőlt – emlékezett vissza egy üdülőtulajdonos a hétvégi nagy szélviharra és arra, hogy a viharos erejű szél az Öreg Kőrössy Halászcsárda éttermének parkolójában beledöntött egy közvetlenül a Tisza partján álló fát a folyóba. – Hatalmas recsegés, ropogás volt, majd egy nagy puffanás. Miután kinéztem, s láttam, mi történt, furcsa ezt mondani, de örültem, hogy kidőlt és hogy arra dőlt, azok a fák vannak olyan magasak, hogy a tetejük ide zuhanjon az üdülőnkre – tette hozzá.

Fülemile-fa borult a Tiszába. Fotó: Garai Szakács László (galéria)


Az egykor a nagyvízi mederben álló fát a gazdájának kell felaprítania. De kié is a fa valójában? A „tulajdonjogért" az Ativizig és a Tömörkény üdülőtársulat „verseng". A helyzet pedig egyértelmű: helyrajzi szám alapján világosan eldönthető a kérdés. Csakhogy a fa a határra nőtt, pontosabban a határ egy kicsit mozog: a vízügyi társulat szerint az üdülőtársulaté (inkább) a fa, az üdülőtársulat térképei szerint viszont az Ativizigé a növény. Katona Antal, az üdülőtársulat vezetője mindenesetre már megbízott egy favágó csapatot, amelynek tagjai a felaprított fáért cserébe ingyen földarabolják azt. Erről egyeztetett a vízüggyel is, ahol nem bánják, hogy nem nekik kell megcsinálni: ha nekik kellett volna kivágni, akkor az egyik őrtelepükre is el kellett volna szállítani a kidőlt szürke nyárt.

Az aprításhoz ma hozzá is látnak a favágók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!