Szeged és környéke

2008.05.30. 12:33

Fülesbagoly költött egy szegedi virágládában

Szeged - Az Uhunak elnevezett erdei fülesbagoly immáron hetedik éve él társbérletben Nagyék Csillag téri, 9. emeleti panellakásában. Azaz, az erkély virágosládájában, ahol minden évben kikölti fiókáit.

Delmagyar.hu

A fülesbagoly idén is megörvendeztette a szegedi családot három kisbagollyal. Nagy Józsefné néhány fotót küldött a delmagyar.hu-nak.

Mit ír a wikipedia?

Az erdei fülesbagoly (Asio otus) a madarak osztályának a bagolyalakúak (Strigiformes) rendjéhez, a bagolyfélék (Strigidae) családjához tartózó faj. Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában költ. Erdőkben, ártéri erdőben és mezőgazdasági területek közelében él. Hossza 25-37 centiméter, szárnyfesztávolsága 90-100 centiméter, testtömege 220-370 gramm közötti.

Az anyabagoly. Fotó: Nagy Józsefné

Az anyabagoly. Fotó: Nagy Józsefné
Rágcsálókkal táplálkozik, kedvence a mezei pocok. Lesőhelyről csap le az észrevett zsákmányra, de éjszaka, hallás után is vadászik. A költési időszak áprilisban kezdődik, de még májusban is tart, mert az általuk előszeretettel használt varjúfészkek ekkor ürülnek meg. A fészekaljában 5-6 fehér tojás található, ezeken 27-28 napig kotlik a tojó, az eleséget a hím hordja.

Magyarországon rendszeres fészkelő, állandó nem vonuló állomány.

És a fiókák. Fotó: Nagy Józsefné

És a fiókák. Fotó: Nagy Józsefné

Fotó: Nagy Józsefné

Fotó: Nagy Józsefné

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!