Szeged és környéke

2009.06.21. 20:16

Gabonapehelytől beteg az 5 éves kislány

Szeged - Ötévesen menstruál és csomókat találtak a mellében annak az óvodás kislánynak, akinél kimutatható, hogy a betegségét fertőzött gabonából készült élelmiszer okozta.

Dombai Tünde

Nőgyógyászati elváltozásokat okoz, befolyásolja a nemzőképességet, rákos megbetegedést vált ki a gabonaféléket támadó fuzáriumgomba mérge – mondják régóta szegedi kutatók.

Egy Csongrád megyében élő család gyermeke az „egészséges étrend" miatt szenved: a gabonapehely okozta a baját. A hivatalok eddig nem tettek semmit, ma végre rendkívüli ülésen hallgatják meg a szegedieket.

Nyomára bukkantunk egy Csongrád megyei családnak: ötéves kislányuk kimutathatóan a megevett gabonapehelytől kezdett menstruálni, és csomók nőttek a mellében. A család, ahol két másik lánygyerek is nevelkedik, reszket az óvodás csöppség egészségéért. Az édesanya az óvodában szólt a nevelőknek, hogy vécézéskor különítsék el a gyereket, hiszen hogyan is lehet megmagyarázni a kicsiknek, miért kell felnőtt nőknek való betétet tenni a kisgyerek bugyijába. A kislányt cisztával műtik hamarosan, Szegeden. A család érthető okokból nem akarja, hogy a kislány bármilyen nyilvánosságot kapjon, ezért sem arcukat, nevüket, sem lakóhelyüket nem árulták el. Pedig egyáltalán nem tehetnek a bajukról, hiszen ők a legjobbat akarták: abban a hitben éltek, hogy gyermekük egészségesen táplálkozik. A gyerek kezelőorvosa, a gyermekgyógyászati és endokrinológiai kutatásait Szegeden kezdett Szűts Péter szerint a kimutathatóan a gabonaféléket megtámadó fuzáriumgomba egyik mérge, a zearalenol okozta a bajt. (Májusban a fuzárium másik mérgéről, a dezoxinivalenolról írtuk, az az immunrendszert teszi tönkre.)

Dr. Mesterházy Ákos évek óta figyelmeztet a fuzáriumfertőzés súlyos következményeire. Fotó: Schmidt Andrea

Dr. Mesterházy Ákos évek óta figyelmeztet a fuzáriumfertőzés súlyos következményeire.
Fotó: Schmidt Andrea

– Egyértelműen a fuzárium felelős a korai pubertásért. Akinél kivontuk az érintett kenyér- vagy müzlifélét az étrendből, a toxin ürülni kezdett a szervezetből, a tünetek kezdtek enyhülni – mondta Szűts Péter, aki jelenleg a vásárhelyi Erzsébet kórházban dolgozik. – Lányoknál találtunk rendkívül korai menstruációt, fiúknál mellnövekedést, mindkét nemnél csomókat. Alattomos a méreg amiatt is, mert kihat a lányok és fiúk későbbi nemzőképességére. De veszélyes az anyatejen keresztül az újszülöttekre is, mert csecsemőknél is kimutattunk emlőcsomót. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a hormonális elváltozásokon túl rákkeltő a hatása. Mióta pár hete híre ment a fuzáriumproblémának, naponta újabb esetekkel keresnek fel.

Egy is sok

A szegedi kutatók szerint egy eset is sok. Szűts Péter kiszámolta, igenis van ok aggodalomra, ha – értelmezve a statisztikát – 400 ezer felnőttet és 200–300 ezer 18 év alatti fiatalt fenyeget a fertőzés.

A probléma nem új keletű, a kilencvenes években Mesterházy Ákos, a Szegedi Gabonakutató Kht. főosztályvezetője a világon először mutatta ki, hogy az étel- és vérminták alapján kiszűrt betegek ötödénél a fuzáriumfertőzés felelős a súlyos betegségekért. Falkay György egyetemi tanár, a kutatócsapat harmadik tagja vizsgálta a gabonafertőzés hatását a szegedi egyetem gyógyszerhatástani és biofarmáciai intézetében. Kérdésünkre elmondta: kis mennyiségben is krónikus elváltozásokat okoz, mert a finoman hangolt hormonrenszert támadja. Eredményeiket akkor és azóta is szőnyeg alá söpörték a hivatalok.

A szegedi kutatók hallották az élelmiszerbiztonsági hivatal (MÉBIH) főigazgatója, Szeitzné Szabó Mária által közzétett adatokat, miszerint a felnőtt lakosság 5–10 százalékát terheli a határértéknél magasabb fuzáriumfertőzés, a csecsemőknél és a gyerekeknél pedig még nagyobb lehet ez az arány. Múlt pénteki nyilatkozatában a főigazgató azt mondta, mégsem olyan vészes a helyzet, mint a szegedi szakemberek állítják. Deák Ferenc, a mezőgazdasági szakigazgatási hivatal főosztályvezetője is bagatellizálni igyekezett a problémát, azzal, hogy a felelős termelők, malmok, pékségek bevizsgáltatott gabonát, lisztet használnak fel még akkor is, ha nem kötelező. A hivatalok szerint elég az eddigi módszert követni, vagyis hogy kockázatelemzés alapján szúrópróbaszerűen vizsgálnak. Mégis rendkívüli zárt ülést hívtak össze a problémával kapcsolatban – mára.

Megoldás: az ellenőrzés

A MÉBIH a mai tárgyalásra meghívta Mesterházy Ákost, hogy rukkoljon elő megoldási javaslattal: miként javítható a fertőzés kiszűrésének hatékonysága. A gabonakutató megosztotta velünk: semmi újat nem javasol. Azaz szigorúan és következetesen tartsák be az élelmiszerbiztonsági előírásokat, ellenőrizzék a gabonát minden felhasználási szinten. Emellett tisztázzák, ki melyik feldolgozási szinten miért felelős, legyen az termelő, gabonaraktár, malom, pék vagy bolt. Ezzel szerinte a probléma 90 százalékban megoldható, egy éven belül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!