Szeged és környéke

2007.11.20. 21:11

Gázártámogatás: újra sorban állnak az emberek

Szeged - Újra sorban állnak az emberek a gázártámogatással kapcsolatba hozható papírjaikkal az államkincstárnál – tegnap délelőtt az utolsók a Széchenyi téren várakoztak. Eltúlzott bürokráciát gyanítottunk először, majd kiderült: az emberek maguktól gyülekeznek. A kincstár szerint senki se hívta őket.

Fekete Klára

Már több mint egy hete tömegelnek az emberek az államkincstár szegedi ügyfélszolgálatán, a Széchenyi téren, tegnap azonban rekordot döntött a tolongók száma. Egy rövid ideig a sor még a Szeged étterem elé is kilógott. Kíváncsiak voltunk, mit keresnek ott az emberek, hiszen a tavaly megszerzett rutint és tudást idén bőven kamatoztatnák a gázártámogatásra jogosultak.

A lépcsőházban mi is beálltunk a várakozók közé. Az emberek egymásnak tartottak továbbképzést, melyik rubrikába mit kell írniuk, hogy a támogatásra jogosultak legyenek. Ezt követően többen nem is ácsorogtak már tovább, hanem bedobták a nyitott borítékot a portával szemben elhelyezett nagyméretű papírdobozba. Az egyik asszony azt mondta, egyszer már elért az ügyintézőig, de kiderült, elfelejtette magával hozni a legutolsó gázszámláját, ezért hazament és megint visszajött: belefér az idejébe. Megnéztük a tájékoztatót: világosan leírták, a benyújtott kérelemhez csatolni kell az utolsó energiaszámla másolatát is.

Sokan voltak, akik úgy döntöttek, inkább sorba állnak a kérelmükkel, ahelyett hogy postára adták volna Fotó: Schmidt Andrea

A várakozók közé tartoztak azok is, akik adategyeztetésre érkeztek: dokumentumokkal kell ugyanis igazolniuk, hogy 2007-ben jogosan vették fel a kompenzációt. Az egyik nő, aki Lengyelnéként mutatkozott be, azt mondta, úgy olvasta a tájékoztatóban, hogy postán vagy személyesen kell az igazoló dokumentumok fénymásolatát az államkincstár rendelkezésére bocsátani, de ő akkor nyugodt, ha személyesen beszél az ügyintézővel.

Erre válaszolta azt Sztán György, a Magyar Államkincstár Dél-alföldi Regionális igazgatóságának irodavezetője, hogy teljesen felesleges személyesen bemenni hozzájuk, hiszen az ügyintéző ilyen rövid idő alatt csak arra képes, hogy elvegye a dokumentumokat. Nem tudja azok helytállóságát ellenőrizni. Sztán György szerint világosan leírták, hogy se az adategyeztetés, se a 2008-as gázártámogatás benyújtása miatt nem kell hozzájuk feltétlenül személyesen bemenni. – Senkit se hívtunk – mondta el többször is Sztán György –, csak azt kértük, nyolc napon belül küldje el mindenki a szükséges okmányok fénymásolatát. Az ügyfélszolgálat természetesen mindazok számára elérhető, akik ragaszkodnak a személyes ügyintézéshez, de számítani kell a torlódásra. Mi van akkor, ha valaki nem mellékelt minden papírt? A válasz: akkor hiánypótlásra szólítják fel. A gázártámogatások benyújtására pedig van idő, aki december 31-éig beadja, január 1-jétől megkapja a kompenzációt, amennyiben arra jogosult.

Az államkincstár illetékese szerint a napokban azért keletkeztek hosszú sorok, mert összecsúsztak határidők: most járt le a nyolcnapos haladék az adategyeztetésre, és most kapják meg folyamatosan az emberek a jövő évi gázártámogatás igénylőlapját.

Arra a kérdésre, mindenkit behívnak-e adategyeztetésre, nemmel válaszolt: az ellenőrzés szúrópróbaszerű.

Nem bíznak a postában

Tegnap Csörög rovatunkat is többen keresték telefonon gázártámogatás-ügyben. Egyikük felvetette, tisztában van vele, hogy nem kell bemennie személyesen adategyeztetésre, viszont nem szívesen adja fel postán legtitkosabb személyi okmányainak fénymásolatát. Az adategyeztetéshez ugyanis szükség van a lakásban élő összes személy lakcímkártyájának vagy személyijének fénymásolatára, az igénylő szja-bevallásának és az utolsó három havi jövedelemigazolásának kópiájára is.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!