Szeged és környéke

2017.11.08. 17:09

Gazdasági partnerek a Selyemút kiindulási pontjáról: élénkül a kínai kapcsolat

A megyei kamara és az önkormányzat is jó kapcsolatokat ápol Kínával, ennek köszönhetően látogatott szerdán Szegedre egy gazdasági szakemberekből álló küldöttség - az esemény megállapodás aláírásával zárult.

K. A.

Népes kínai delegáció részvételével tartottak szerdán gazdasági fórumot a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában, ahol Nemesi Pál elnök beszélt a gazdasági feladatokról és arról, hogy 24 ezer vállalkozással állnak kapcsolatban, és fontos adatbázissal rendelkeznek. Elmondta, segítik a cégek fejlődését, a piacra jutásukat, kiemelte az innováció fontosságát és a kutatási eredmények átültetését a gyakorlatba. Hangsúlyozta a kamara és az egyetem jó kapcsolatát, és feladataik közül a szakképzés koordinálását emelte ki.


Xue Hua, a Shaanxi tartomány kereskedelmi bizottságának elnöke hangsúlyozta kínai találkozását Kakas Bélával, ezt viszonozták most. Beszélt a kínai–magyar kereskedelemről és a testvérmegyei kapcsolatokról, jelezve, hogy mindkettő jelentős fejlődés előtt áll. Megtudtuk, a tartomány fővárosa a Selyemút kiindulási pontja volt egykor. Ő is beszélt a felsőoktatásról, a kutatási bázisról – ebben erősnek számít a térség Kínában. Hangsúlyozta a gépipar fejlettségét a tartományban, és reményét fejezte ki, hogy minél hamarabb sikeres együttműködést építenek ki a magyar vállalkozásokkal.

Kínai gazdasági szakemberek jártak a Csongrád Megyei Iparkamaránál - GALÉRIA. Fotó: Kuklis István


Kakas Béla, a Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke rövid időn belül kétszer is volt Kínában, ahol értékes történelmi múlttal, fejlődő városokkal és őszinte emberekkel találkozott. Megismerte az Egy út, egy program szellemiségét – Orbán Viktor miniszterelnök ezt már aláírta. Az államközi szint tehát elindult, a tartományin is tudnak együtt dolgozni, ezután jönnek a városok. – A siker persze a fórumon részt vevő vállalkozókon is múlik – hangsúlyozta az elnök.

Kakas Béla bemutatta a vendégeknek a megyét, nekik új volt, hogy a mezőgazdaságot a napsütéses órák magas száma segíti, valamint bárhol lefúrunk, termálvíz fakad. Térségünkre az élelmiszeripar a jellemző, de húzóágazat a turizmus is. Nagy vonzóerő az egyetem a maga 25 ezer hallgatójával, innovációjával, és itt van már az ELI lézeres központ, amit a vendégek meg is látogattak.


A program részeként még öt előadás hangzott el, kínai, illetve magyar felszólalókkal, majd az esemény megállapodás aláírásával zárult. A CCPIT Shannoni Sub-Council és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara megegyezett a kommunikáció javításáról és az információ megosztásáról. A CSMKIK kitért a befektetésekre, a naprakész közbeszerzési és piaci hírekre és a vállalkozási együttműködésre is. Közös fórumok szervezéséről is megállapodtak, és megegyeztek abban, hogy mindkét fél segíti vállalkozásait árucikkcserével, befektetésekkel, szolgáltatásokkal, jogi konzultációval és piackutatással.




 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!