Szeged és környéke

2008.08.05. 17:25

Gazdátlan telkek Szegeden, tele parlagfűvel

Szeged - Tavaly összesen nem indult annyi eljárás külterületi parlagfű miatt, mint idén egy hónap alatt, Szeged belterületén viszont gondtalanul virítanak az óriásra nőtt parlagfüvek. Mi a Kálvária téri OMV-benzinkút helyére, a József Attila sugárútra és két móravárosi telekre csaptunk le.

Dombai Tünde

Rengeteg a gyomos magánterület, rajta tengernyi az allergiás tüneteket kiváltó gaz. Nem szálaztunk, nem vártunk hatósági razziára. A Kálvária téri hamburgeres mögött egy hektáron növő dzsumbujt térképeztük fel. Embernél is magasabbra nyúlik benne a parlagfű – a szénanáthások pokla. Ez nem közpark, mert azt a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. rendben tartja. Ez a régi benzinkút helye, amelyet – mi is többször megírtuk – az OMV bérel az önkormányzattól. Az olajtársaság fizet, mint a katonatiszt, nemhogy végre a megállapodás szerint rendezné a terepet, és visszaadná a városnak. Inkább átutalta a bérleti díjat, és állta a közérdekű védekezésért (kényszerkaszálásért) tavaly is kirótt milliós büntetést. És nyilván idén ugyanígy tesz, mert eddig egyetlen felszólításra sem reagált. A körzet önkormányzati képviselője,
Lauer István szerint megint eljárás indult a cég ellen, a város pedig éppen tegnap délre kaszáltatta le az égig érő gazt, amit reggel még teljes nagyságában lefényképeztünk.

A Kálvária téri benzinkút helyén kétméteres a parlagfű. Fotó: Segesvári Csaba

A Kálvária téri benzinkút helyén kétméteres a parlagfű.
Fotó: Segesvári Csaba

Korábban panasz volt a József Attila sugárúti Gyevi temető telkével kapcsolatban is. Ott az utóbbi években rendszeresen kaszáltat a tulajdonos J. V. H. 2000 Kft. Egy vékonyabb csík viszont az egykori textilipari iskola oldalában látszólag a senki földje – mérhetetlen gyomtengerrel. Révész Mihály képviselő nem tudja, kié, tájékozódik a gazda után. Úgy hallottuk, az önkormányzaté a keskeny parcella –  a városvezetés megkeresésünkre úgyszintén nyomozni kezdett. Kopogtattunk a korábbi tulajdonos OTP Ingatlan Zrt.-nél, de az eladást intéző projektmenedzser beteg, a budapesti központ vonalán egy portást találtunk, aki azt mondta, az egész házban süketek a telefonok, senkit nem tud kapcsolni. Kétnapos utánajárásunkat végül siker koronázta; Szentgyörgyi Pál alpolgármestertől megtudtuk, a terület a városé, és elrendelte a kaszálást. 

Rekord pollenáradat várható

Az utóbbi évek legnagyobb gyominvázióját okozta a sok esőzés. Az Euroregionális Polleninformációs Szolgálat adatai szerint egyelőre a csalánfélék virágpora lépi át a határértéket, de a növény- és talajvédelmi igazgatóság felhívja a figyelmet, hogy addig kell kiirtani az allergén gyomot, amíg nem szórta szét a pollenjét.

Móravároson is szemléztünk, ahol kétháznyi telket vert föl a gyom. Az egyik a Katona és a Hajnal utca kereszteződésében éktelenkedik, közvetlenül a buszmegállóban. A szomszéd Nemzeti Hírközlési Hatóságnál nem voltak „otthon". Megkérdeztük Katona Gyula önkormányzati képviselőt, miért hagyják a bekerítetlen saroktelket ilyen állapotban. Ugyancsak az ő „fennhatósága" alá tartozik a Móra utca 52. szám melletti szörnyűség. A városőr képviselő azt mondta, a tulajdonosokat többször felszólította már a közterület-felügyelet, de hiába. Legutóbb mindkettőt feljelentették az önkormányzatnál.

A legfertőzöttebb Szeged térsége

Egyetlen parlagfüves büntetést sem küldött még ki az önkormányzat általános igazgatási irodája. 49 belterületi bejelentésre indult eljárás, amelyből 17 telektulajdonos rendezte a portáját. A többi ügy folyamatban van. A megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal vásárhelyi növény- és talajvédelmi igazgatósága előrébb jár a külterületeken. Hódi László igazgató elmondta: tavaly egész évben 270 ügyük volt. Most, mióta júliustól büntetnek, egy hónap alatt 345. Kényszerkaszáltatást 125 helyen rendeltek el, és 3 millió forint bírságot szabtak ki. A legfertőzöttebb kistérség idén a szegedi, a mórahalmi és a csongrádi.

Az OMV fizet, de nem kaszál. Fotó: Segesvári Csaba

Az OMV fizet, de nem kaszál.
Fotó: Segesvári Csaba

Csongrád térsége is rendkívül fertőzött

A megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal vásárhelyi növény- és talajvédelmi igazgatóságán Hódi László igazgató elmondta: tavaly egész évben 270 ügyük volt. Most, mióta júliustól büntetnek, egy hónap alatt 345. Kényszerkaszáltatást 125 helyen rendeltek el, és 3 millió forint bírságot szabtak ki. A legfertőzöttebb kistérség idén a szegedi, a mórahalmi és a csongrádi.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a holnapi Délmagyarországban és Délvilágban is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!