Szeged és környéke

2008.12.10. 22:51

Gázelőkészítő berendezést építenek

Szeged - Háromszintes gázelőkészítő berendezést építenek a napokban az algyői gázmezőn. A funkciója az lesz, hogy megtisztítsa a földből kitermelésre kerülő gázt, mielőtt az az országos távvezetékekbe kerül.

Kancsár Tímea

Egyedülálló technikával, 400 tonna teherbírású autódaruval emelték a helyére az egyenként 75 tonnás alkatrészeket, amelyek egyenesen Dubaiból érkeztek a helyszínre. – 400 tonna, azaz körülbelül 16 kamion felemelésére képes darut igen ritkán vonultatunk fel. A nyolctengelyes gépcsoda értéke több száz millió forint. Hasonló teherbírású gép tudomásom szerint az ország területén mindössze 2-3 üzemel – mesélt a hatalmas daru sajátosságairól Kávási Márton, a Dunagép Zrt. délkelet-magyarországi területi képviselője. A Dunagép ilyen speciális gépek üzemeltetésével foglalkozik, és daruzási szolgáltatást végez – az Oiltech Kft. kérte fel az emelések elvégzésére. A vállalat a Mol Nyrt. jelenlegi legnagyobb, több tíz milliárd forintos, föld alatti gáztározó megvalósítását célzó beruházásának egyik kivitelezője – tudtuk meg Szabó Lajostól, a Mol Nyrt. beruházás-kutatás-termelés projekt menedzsment vezetőjétől.

75 tonnás berendezéseket emelt helyére a daru Algyőn. Fotó: Miskolczi Róbert

75 tonnás berendezéseket emelt helyére a daru Algyőn.
Fotó: Miskolczi Róbert

Mint korábban megírtuk, a biztonsági földgáztározó megépítésére azért van szükség, hogy ellátási nehézségek esetén se maradjanak fűtőanyag nélkül a háztartások, illetve a különböző magyarországi fogyasztók. A stratégiai föld alatti gáztárolóban ugyanis 1,2 milliárd köbméter gázt tudnak tartalékolni, melyet vészhelyzetben hasznosítanak.

A hatalmas teherbírású daru három napja azokat a hetvenöt tonnás, hideg szeparációs gázelőkészítő berendezéseket emeli a helyére, melyek a gáz megtisztításáért felelnek, mielőtt a gáz az országos távvezeték-hálózatba kerül, azaz mielőtt a fogyasztók számára hasznosítható. Az öt berendezést Dubaiból hozták hajókon, majd uszályokon szállították a Dunán Bajáig. Éjszaka szállították trélerekkel az algyői építési helyre. A hatalmas teherbírású daru összeszerelését már hétfőn elkezdték, hat óráig tart ugyanis az üzembe helyezése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!