Szeged és környéke

2013.06.09. 22:10

Gazos helyzet a szatymazi zártkertekben

Szatymaz - Számos zártkertet nem gondoz tulajdonosa Szatymazon a földjüket szépen ápoló szomszédok legnagyobb bosszúságára: az eső és a szél a gyomos területekről átfújja a virágmagot a mintakertekbe, ahol napok alatt szintén elburjánzik a gaz. Az önkormányzat nem tartja nyilván a külterületen élők adatait, és kapacitása sincs az ellenőrzésre. <br>

Kiss Gábor Gergő

A szatymazi II. kerületben, a Gulyás-sarok környékén élő, kertet szerető és művelő emberek nevében írt levelet lapunknak Ágnes, aki férjével a 90-es években vette meg a zártkertjüket, amelyet a mai napig óvnak és naponta gondoznak. Az asszony elmondása szerint akkor még nagy élet volt a kiskertes övezetben, a szomszédok összejártak, mindenki ismert mindenkit. Az évek során azonban jó páran megváltak ingatlanuktól, vagy meghaltak.

A II. kerületben mára számos olyan porta maradt, amelyet új tulajdonosa nem gondoz, vagy korábbi használója nem hagyott hátra örököst, aki tovább művelné a földet.

– Az elmúlt hetek időjárásának köszönhetően ezeken a földeken elkezdett burjánzani a gyom és az allergén növények. Ez minden évben megtörténik, de most különösen rossz a helyzet. Itt nincsenek utcanevek, sok lakatlan házról a helyrajzi szám is lekerült, az új tulajdonosok nevét vagy elérhetőségét nem ismerjük, ezek híján még pontos bejelentést se tudunk tenni az önkormányzatnak vagy a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságnak – panaszolta Ágnes. A nő kertjük végébe vezetett, ahol megmutatta: a homokos talajban a különböző gazok magvai azonnal gyökeret eresztenek, és néhány napon belül kihajtanak.

Hiába tartja rendben a portáját valaki, ha a szomszédét ellepi a gaz. Fotó: Schmidt Andrea

Hiába tartja rendben a portáját valaki, ha a szomszédét ellepi a gaz.
Fotó: Schmidt Andrea

– Lassan minden napunk a kapálásról szól, a haszonnövényeket is megfojtják a gazok – panaszolta. Néhány házzal feljebb lakó szomszédja egy éve vásárolt családjának zártkertet Szatymazon, ahová a tervek szerint az egész család, két kisgyerekkel költözne ki. – Az építési engedélyhez be kellett szereznünk az összes szomszédunk jóváhagyását. A hátsó szomszéd után a földhivatallal együtt kutattunk hónapokig, de nem találtuk meg. Amióta egy éve kijárok csinosítgatni a házamat, egyszer sem láttam mozgást a szomszédban, amelyet már teljesen ellepett a gaz. Van ott egy épület is valahol, de az elburjánzó növényzettől már az sem látszik – mutatott az ősdzsungel felé Imre.

[namelink name="Kormányos László"] szatymazi polgármester elmondta: a kistelepülések közül Szatymaz rendelkezik a legnagyobb zártkerti résszel, legalább 1000 van belőlük. – Az önkormányzatnak nincs adatbázisa a külterületen lévő zártkertek tulajdonosairól. Csak belterületen rendelkezünk ilyennel, és ott is csak a mindenki által kötelezően fizetendő kommunális adó miatt. A zártkertek tulajdonosai is fizetnek egy szerényebb méretű adót, de ez önadózás formájában történik. Hogy pontosan ki a tulajdonos, azt csak a talajvédelmi igazgatóság tudná kideríteni, de sok esetben ők is nagyon régi adatokkal dolgoznak. Simán előfordulhat, hogy egy zártkerttulajdonos elhalálozása után a rokonoknak nincs is tudomásuk a telekről, és amíg nem történik a tulajdoni lapon semmilyen változás, a földhivatal sem látja az új tulajdonost. Az önkormányzatnak sajnos nincs arra kapacitása, hogy a zártkertekbe kimenjen összeírni az elhanyagolt portákat, ám ha ilyenekről jelzés érkezik hozzánk, azt továbbítjuk az illetékes hatóság felé – mondta Kormányos László polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!