Szeged és környéke

2011.02.20. 20:36

Geretovszkyné Varjú Katalin: az ELI hihetetlen kihívás

Szeged - Mindenki, aki optikai elemeket, lézeralkatrészeket fejleszt, érdekelt lehet a szegedi lézerközpont építésében, működtetésében – mondja dr. Geretovszkyné Varjú Katalin lézerfizikus. Sorozatunkban hazánk kiváló tudósait, közéleti szereplőit kérdezzük arról, mit jelent Szegednek és Magyarországnak az ELI.

R. Tóth Gábor

– Sokfelé van tapasztalat abban, hogy az ember tízemeletes házat építsen. Vannak olyan helyek a világon, ahol felhőkarcolókat építenek, mondjuk 100 emelet körül – így nézve az ELI szuperlézerprogram végső célja egy 5000 emeletes épület. Hihetetlen kihívás a tudósközösség számára – magyarázza [namelink name="dr. Geretovszkyné Varjú Katalin"], az SZTE Fizikus Tanszékcsoportján működő MTA–SZTE Lézerfizikai Tanszéki Kutatócsoport tudományos főmunkatársa.

Annak a magyar csapatnak a tagja, amely az Európai Unió strukturális alapjához benyújtandó pályázat koordinálásán dolgozik. – A lézerfejlesztés az európai tudósközösség közös felelőssége – fogalmaz. A pályázatnak kisebbik eleme a tudományos rész, a nagyobbik a gazdasági, építészeti, jogi, üzemeltetési kérdésekkel foglalkozik – első körben arról kell meggyőzni Brüsszelt, érdemes létrehozni a szuperlézert, mert az fellendíti az uniós innovációt és a régió fejlődését.

– A másik két helyszín, Prága és Bukarest időben előttünk jár. Ha nyár elejére nincs kész a pályázat, az veszélybe sodorja a szegedi központ megépítését. A brüsszeli döntésre fél-egy évet várni kell, ezután kezdődhetnek a közbeszerzési eljárások, az építkezés, a lézer megalkotása. 2015-re kell elkészülnie a központnak – a tudósok felelőssége abban áll, hogy még a technológiát is ki kell dolgozni hozzá. Nagyon intenzív ez a tudományterület Európában, Franciaországtól Németországon át Angliáig. Európa a döntéssel, hogy hazánkban épüljön az egyik kutatóközpont, elismerte: Magyarországon van akkora tudományos potenciál, hogy képes egy ilyen beruházás megvalósítására – mondja Varjú Katalin, aki úgy került az előkészítésbe, hogy kutatási témája kapcsolódik az ELI tudományos irányához. Három évet töltött Svédországban, ott ismerkedett meg a szegedi lézerközpont specialitását jelentő attoszekundumos tudománnyal.

Ha nyár elejére nincs kész a pályázat, az veszélybe sodorja a szegedi központ megépítését – vallja a kutató. Fotó: Frank Yvette

Ha nyár elejére nincs kész a pályázat, az veszélybe sodorja a szegedi központ megépítését – vallja a kutató.
Fotó: Frank Yvette

– Nem biztos, hogy a szegedi lézerimpulzusok csúcsteljesítménye sokáig a legnagyobb bír maradni a világon, de megbízhatóság és felhasználhatóság szempontjából hosszú kifutása lesz az infrastruktúrának. Egy kutatónak sokkal fontosabb aspektus, hogy itt a nap 24 órájában dolgozhat, és mindennap megkapja a garantált paraméterű lézerimpulzusokat – vallja a szegedi lézerfizikus. Azt tapasztalja: a központ már most sok érdeklődőt vonz – „mindenki, aki optikai elemeket, lézeralkatrészeket fejleszt, érdekelt lehet".

Hogyan működik majd a szegedi lézerközpont? Lesz föld alatti és föld feletti része is, a lézernek helyet adó termek mellett majd a kísérletek helyszíneiként szolgáló célkamrák, illetve irodák, műhelyek is helyet kapnak, egy konferenciaterem mellett. A berendezések egy részének vákuum kell, és a kísérleti területek légkondicionált épületben helyezkednek el. „Tiszta szoba" körülményeket kell teremteni, ami a tudományban azt jelenti: megfelelő védőöltözetben lehet csak belépni – ahogy a sebészeket látjuk a filmekben. A lézernek rezgésmentes környezetre van szüksége, ezért várhatóan a földfelszín alá kerül. Hatalmas optikai asztalokat állítanak össze a kutatók, tükrökkel, kristályokkal, rácsokkal, elektrooptikai berendezésekkel – a lézertől vákuumcsövek vezetik a nyalábot a különböző emeleteken kialakított célkamrákba. A helyiségek általában ablak nélküliek, stabilizált hőmérséklettel, páratartalommal. Csak az üzemeltetéshez 50–100 fizikus kell – ezért hazánkban és Európában is nagyon nagy szükség lett lézerfizikusra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!