Szeged és környéke

2016.02.01. 17:21

Gőgös: Hol végezte el Lázár János az aranykalászos tanfolyamot?

Az MSZP elnökhelyettese műtrágyaszórásra várja Lázár János földművest, mert szerinte csak így vásárolhatott a miniszter termőföldet és erdőt.

Szabó C. Szilárd

Adásvétel - folyamatban


Lázár János tavaly Hódmezővásárhely határában vásárolt 6 hektár erdőt és 16,4 hektár szántó, erdő, legelőt. Mindkettő ingatlanhoz azt írta a vagyonnyilatkozatában, hogy "folyamatban lévő adásvétel 2015-2016."

– Nyilvánosak lettek a vagyonnyilatkozatok, és van egy érdekes ügy, amiben már megtettem a lépéseket. Azt látjuk a térség vezető politikusának nyilatkozatában, hogy Lázár János az elmúlt évben erdőt és termőföldet vásárolt, ami mindegyik nagyobb, mint egy hektár – kezdte hétfőn szegedi sajtótájékoztatóját Gőgös Zoltán agrárpolitikus, az MSZP elnökhelyettese.


– Miután Lázár János áthúzódó tranzakciót írt a bevallásában, ez azt jelenti, hogy ez az akció nem régebbi, mint hatvan napos. Ugyanis akkor van áthúzódó akció, amíg a kifüggesztési időszak van. Magyarul, Lázár János nem családtagtól vásárolta az erdőt és a termőföldet. Így Lázár János miniszter úrnak földművesnek kell lennie. A földművességhez pedig megfelelő iskolai végzettség kell. A József Attila Tudományegyetemen szerzett jogi diploma nem ezt a végzettséget feltételezi. Ezért Lázárnak valahol, valamikor aranykalászos tanfolyamot kellett elvégeznie – magyarázta Gőgös Zoltán, aki írásbeli kérdést tett fel az illetékesnek, hogy megtudja, hol végezte el a Miniszterelnökséget vezető miniszter az aranykalászos tanfolyamot, és milyen ismereteket sajátított el az aranykalászos tanfolyamon Lázár János.


– Ezt szívesen letesztelném! Most műtrágyaszóró szezon van, és műtrágyaszóró-beállításra szívesen látom a miniszter urat, mint földművest – hangsúlyozta Gőgös Zoltán.

Gőgös: Farkas Sándor felesége is bevásárolt földből

– Az egész földbiznisz arról szól, hogy tömegével szereznek a szakmához, az agráriumhoz nem kötődő személyek földterületeket – hangsúlyozta Gőgös Zoltán. Szerinte ez Csongrád megyében is tetten érhető. – Erre nem magyarázat, hogy korábban elvettek földeket, amiket most nagyon nagy pénzért szedik vissza. Ennek a jelentős része, egy egyszerű vagyonátrendezés. A valós célja az egész földértékesítésnek nem más, minthogy saját, belső köröket juttatnak komoly vagyonhoz – mondta a szocialista politikus. Egyelőre csak azt tudják, mondta Gőgös, hogy kik az elsőkörös árverés nyertesei, de azt még nem tudják, kik lesznek a végleges vevők, mert van egy hatvan napos kifüggesztési időszak. Elmondta, tudja, hogy a három hektár alatti földek esetében megvoltak a kifüggesztések, de őt az is érdekelte volna, milyen szerződést kötöttek az új vevőkkel, mennyire kötelezik őket a korábbi feltételek betartására. – Ezek a szerződések azonban nincsenek, mert nincsenek kifüggesztve. Még nem indult el az az időszak, ami eldöntené, hogy akkor lesz elővásárló vagy sem. Ez hatvan nap az új földtörvényben. Ennek ellenére március 1-sejével folytatni akarnak valamit – magyarázta az MSZP elnökhelyettese, aki szerint ennek egy célja van, nagy vagyonokhoz akarnak jutni bizonyos emberek. – Csongrád megye vezető fideszes politikusának családja is jelentős mennyiségű földet vásárolt. De nemcsak ő, hanem a mezőhegyesi kormánybiztos, Farkas Sándor felesége is rendesen bevásárolt – mondta Gőgös Zoltán, aki szerint nem nagyon számít a vidéki kisember. Ez szerinte ugyanígy igaz a Hód-Mezőgazda Rt.-re, ahol szinte semmi föld nem maradt, csak a korábban használatban lévő magánföldek. – Az a fajta munka biztosan nem mehet tovább, ami ott korábban zajlott. Érdekes ugyanakkor, hogy egy ugyanolyan profilú cég, a Gorzsa Rt. minden földjét meg tudta tartani. Nyilván azért, mert abban Lázár János is tulajdonos – mondta a politikus.

Lázár János modellje


– Mi ebben az üzlet? Lázár János elég régóta teszteli és ki is próbálja. Mert a korábban aktuális bérleti szinthez képest lényegesen magasabb bérleti díjjal adta bérbe a saját földjeit a saját cégének, és úgy tűnik: ez a modell. Az a modell, hogy öt évnél hosszabb bérleti szerződés esetén adómentes jövedelmet lehet realizálni. Senki nem vizsgálja, hogy ez mekkora összeg. Százezer forintos bérleti díj van a miniszter vagyonnyilatkozatában. Ez már évekkel ezelőtt is ennyi volt. Ez most már nem biztos, hogy irreálisnak tekinthető a térségben, de éveken keresztül abszolute irreális bérleti díj volt, amíg az uniós támogatás nem érte el a maximális szintjét – mondta Gőgös Zoltán.

Tej, túró, tejfel


Az alapvető élelmiszerek áfáját 5 százalékra csökkentené az MSZP. A szocialista politikus elmondta, folytatni kell, kellene az áfacsökkentést a baromfiágazatban, a tejeknél, a tojásnál, a zöldség-gyümölcsöknél, a kenyérféléknél és az édesvízi halaknál. – Halljuk, hogy már a Fidesz is foglalkozik a baromfihússal és a tejjel, ami már nagy eredmény, ugyanis ez valós rezsicsökkentés – hangsúlyozta. Hozzátette, ha minden dübörög és minden rendben van az országban, ahogy a kormány állítja, akkor a forrást is meg lehet találni az élelmiszerek áfacsökkentésére.


Gőgös Zoltán este Szentesen tart lakossági fórumot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!