Szeged és környéke

2008.05.26. 19:54

Gombás fertőzések

Szeged - A Park Egészségközpont orvosainak segítségével sorozatunkban olyan betegségeket, gyógymódokat mutatunk be, amelyek sokakat érintenek. Ezúttal a hüvely gombás fertőzéséről olvashatnak összeállítást. A következő heti témánk az egyénre szabott fogamzásgátlás lesz. <br>

A nők legalább kétharmada átesik élete során hüvelyi gombás fertőzésen, mintegy öt százalékban ez a fertőzés évente négyszer vagy többször kiújul.

Érdekes cikk látott napvilágot nemrégiben egy tekintélyes amerikai nőgyógyászati szaklapban. A tanulmány szerzői arra keresték a választ, hogy azok a nők, akik a patikában vásárolt, nem receptköteles gombaellenes gyógyszerrel gyógyítják a vélt hüvelyi gombás fertőzésüket, hány százalékban találják el a helyes diagnózist és alkalmaznak helyes kezelést.

Különböző gyógyszertárakban felkerestek 95 olyan nőt, aki éppen gombaellenes gyógyszert vásárolt volna, mert úgy gondolta, hogy hüvelygyulladását gombás fertőzés okozza. Megkérték őket, hogy a szer alkalmazása előtt vessék alá magukat nőgyógyászati és laboratóriumi vizsgálatnak, hogy megállapíthassák, valóban gombás fertőzés áll-e a tünetek mögött vagy valami egyéb betegség.

A részletes kivizsgálás után a következő meglepő eredményt találták: A betegek kétharmada (66,3 százalék) nem találta el a diagnózist, feleslegesen vásárolta meg a gyógyszert, és feleslegesen kezelte magát.
A hüvelygyulladás gyűjtőfogalom, és számos oka van, ezek közül a gombás fertőzés csak egy a sok közül. A pontos diagnózis és a helyes kezelés alapfeltétele a páciens kórelőzményének, szexuális szokásainak ismerete, a klinikai lelet és a hüvelykenet laboratóriumi vizsgálata. A hüvelyi gombás fertőzést lehet a leggyakrabban elnézni, mert kevert fertőzés része is lehet, és ilyenkor hiába kezelik, a mellette meglévő egyéb kórokozó okozta panaszok megmaradnak. Nem véletlen, hogy az utóbbi évtizedig a hüvely összes fertőzésének kezelése orvosi feladat volt.

A gombaellenes szerek nagy része ma már recept nélkül is megvásárolható, elsősorban azok, amelyek régóta forgalomban vannak, és a hosszú évtizedes tapasztalat biztosítékként szolgál arra, hogy az orvosi felügyelet nélkül alkalmazott szernek nincs mellékhatása. A legtöbb nőnek, aki önmagánál felállítja a hüvelyi gombásodás diagnózisát, és ennek megfelelően önkezelést végez, nincs hüvelyi gombás fertőzése.
Már kapható olyan készítmény, ami egyszeri alkalmazásával és a hüvelyből négy napon keresztül történő felszívódásával a legtöbb gombatörzs ellen hatékony. Makacsabb esetekben szükség van a szájon át tartó egyszeri kezelésre és a partner egyidejű gyógykezelésére. Ne feledjük azonban, hogy a gombás fertőzésre való fogékonyságot, a betegség kiújulásának rizikóját szénhidrátszegény diéta alkalmazásával, a hüvely normál flórájának fenntartásával, megfelelően megválasztott fogamzásgátló tablettával csökkenthetjük.

Dr. Katona Renáta
szülész-nőgyógyász,
Park Egészségközpont

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!