Szeged és környéke

2010.10.24. 19:29

Görgey darabjával Mikszáthot idézik

Szeged - Fekete Gizi portréja felkerült a Szegedi Sztárok Falára – a Brnoi étteremben fotókiállítás is nyílt: Király Levente életútját mutatja be a tárlat. A szegediek két kedvence hamarosan együtt játszik a Mikszáth különös házasságai című darabban.

Hollósi Zsolt

Hónapról hónapra több a dedikált portré a Brnoi étteremben, a Szegedi Sztárok Falán, ahova pénteken Fekete Gizi Jászai-díjas színművész fotója is felkerült. Fotókiállítás is nyílt, amely a Kossuth-díjas Király Levente életművét örökíti meg.

A Nemzet Színésze 51 éve a Szegedi Nemzeti Színház tagja; gazdag pályáját mutatja be a fotótárlat, amelynek anyagát Vajda Júlia Liszt-díjas operaénekes állította össze. Nagy László, a teátrum ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott: mindkét ünnepelt példaképünk lehet.

– Emlékezetes közös munkánk, Gorkij darabja, a Zikovék, amiben először játszottam Leventével. Ő akkor már befutott, nagy színész volt, én pedig még kezdő, ráadásul először dolgoztuk Ruszt Józseffel. Fantasztikus élmény volt, egy életre meghatározónak bizonyult az a próbafolyamat számomra. Azóta is vártam egy hasonló, nagy találkozásra, közös munkára Leventével – meséli Fekete Gizi. – Nagyon szerettem például Zsótér Sándor rendezésében a Lear királyt, amelynek a címszerepét Levente alakította. Egy kisebb szerepet játszottam, és minden este figyeltem, csodáltam. Zseniális volt Tevjeként a Hegedűs a háztetőnben, és Galileiként is. Görgey Gábor darabja, a Mikszáth különös házasságai, amire most együtt készülünk, érdekesen, fordulatosan megírt kétszemélyes színdarab. Imádom a monodrámát is, de ez a műfaj még annál is nehezebb, ilyet még sohasem csináltam. Érdekessége: csapong az időben. Mikszáth felesége, Mauks Ilona a férje halála után írta meg az emlékiratait, de a darabban Mikszáth még él, és együtt kezdenek írni. Miközben felidéződnek az emlékek, ők is megfiatalodnak, majd pillanatok múlva visszaugrunk az időben, és megbeszélik a régi emléket. Érdekes színészi feladat ezt megmutatni.

Király Levente és Fekete Gizi a sztárok falánál. Ismét közös munkára készülnek. A szerző fotói

Király Levente és Fekete Gizi a sztárok falánál. Ismét közös munkára készülnek.
A szerző fotói

– Benne van ebben a kiállításban az egész életem – mondja Király Levente, ahogy végignézi a régi színházi fotókat. – Tevjét egy ábrándozó kisembernek képzeltem el, aki eljut odáig, hogy beszélget az Úristennel. Az egész falu hozzá fordul, amikor nagy baj van. A kisember igazságát hittel tudja képviselni, hisz az emberi jóságban. Másik nagy kedvencem Sándor János rendezésében a Kean, a színész. Megadatott benne egy csoda: sohasem játszhattam volna el Othellót, abban az előadásban viszont megtehettem. Most újabb nagy feladat vár ránk Gizivel. Bevallom, nagyon meg vagyok ijedve tőle. Hosszú ideje betegeskedtem, de a sors, az Isten, az akaraterőm és az orvosaim – akiknek nem tudom eléggé megköszönni a gyógyító munkájukat – lehetővé tették, hogy belevágjak egy újabb szerepbe. Mikszáth Kálmán öntörvényű, nagy író volt, a darab címében a „különös házasságai" azt jelenti: ugyanazt az asszonyt vette el újra. Amikor ifjú íróként először feleségül vette Mauks Ilonát, nem tudta neki ugyanazt az életszínvonalat biztosítani, amit a szülői házban megszokott. Ezért azt hazudta neki, van egy másik szerelme, el kell válniuk. Amikor befutott, megbecsült íróvá vált, újra megkérte a felesége kezét, és ugyanazzal a gyűrűvel, amivel először, újra összekötötték az életüket. Az időbeli ugrások nehézzé teszik a darabot, de ez az, ami edzi a színészi akarat tüzes acélját – fogalmaz Király Levente, aki örömmel dolgozik újra kolléganőjével. – Giziből a színpadon is sugárzik a szeretet, a belülről fakadó mély és őszinte érzelem, amitől ajándék vele a játék.

Bemutató a kisszínházban

Görgey Gábor Mikszáth különös házasságai című drámáját Sándor János rendezésében december 17-én mutatják be Király Leventével és Fekete Gizivel a kisszínházban. Az olvasópróbát a napokban tartják Solymáron, a szerző otthonában. Sándor János a nyolcvanas években a városháza udvarán Tolnay Klárival és Mensáros Lászlóval egyszer már sikerre vitte a darabot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!