Szeged és környéke

2019.08.16. 12:25

Görög Márta szeret közösségben dolgozni és közösséget építeni, először lett női vezetője az SZTE jogi karának

A legfiatalabb és az első női vezető a szegedi jogi kar történetében Görög Márta. Az SZTE ÁJTK új dékánjának célja egy 21. századi intézmény kialakítása, valamint a külföldi hallgatók számának növelése.

Hajó Edina

Július elsejétől új dékánja van a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának. Az új vezető sok mindenben „leg"-nek mondhatja magát: ő az első női vezető, nagy valószínűséggel a legfiatalabb dékán, és a legfiatalabb professzori kinevezést kapott nő is a jogi karon. Megtudtuk, Kiskunfélegyházán nőtt fel, matematika–fizika fakultációs volt a gimnáziumban, sokáig orvos akart lenni, ám később ezt az elképzelését elvetette. Úgy fogalmazott már az első napokon magával ragadta a jog szépsége, belső logikája. Elsőévesként elkezdett nyaranta, majd később a szorgalmi időszakban is gyakornokként dolgozni, mindezek mellett köztársasági ösztöndíjas volt, tudományos munkát végzett. – Az öt év alatt végig ügyvédnek készültem, ám 1998-ban felajánlott az akkori dékán egy doktorandusz állást. 21 éve történt ez, azóta az egyetem számos területén megfordultam már, ezek mind támogatták a fejlődésemet – magyarázta.

Görög Márta a tradíciók megtartása mellett a kor kihívásait követő jogi kart hozna létre. FOTÓ: KARNOK CSABA

Görög Márta a tradíciók megtartása mellett a kor kihívásait követő jogi kart hozna létre. FOTÓ: KARNOK CSABA

Görög Márta 2005 óta vezeti az SZTE Alma Matert, majd az Akadémia kiváló ösztöndíjasai között Bolyai Klubot hozott létre; az ország magánjogászainak az egyesületét vezette elnökként az elmúlt három ciklusban. 2016 óta a kar Civilisztikai Tudományok Intézetének vezetője, emellett az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság tudományos titkára. A beszélgetés során többször is hangsúlyozta, szeret közösségben dolgozni, közösséget építeni, dékánként is ez az elsődleges célja. – Egy olyan 21. századi jogi kart szeretnék kialakítani, amely a digitalizációra, a technológia gyors változására, a demográfiai változásokra, mint nemzetközi trendekre reagálva építkezik a kar kiválóságára. A fejlesztési koncepció érinti mind a kutatást, mind pedig az oktatást. Olyan komplex, tudományterületeken átívelő kérdésekkel is foglalkozunk, mint például a mesterséges intelligencia, a tudástranszfer, s az egyes kutatási területeken elért eredményeinket kívánjuk az oktatás keretében hallgatóinkkal megosztani. – fogalmazott Görög Márta.


Emellett nemzetközi láthatóságukat is fejlesztené, vagyis a külföldi hallgatók számának növelése is céljuk. Mindehhez szervezetfejlesztési és infrastrukturális változásokra van szükség. Utóbbit nagy valószínűséggel jövőre kezdik, pályázati forrásból teljesen felújítják a kar épületét.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!