Szeged és környéke

2011.08.16. 22:31

Gőzerővel készül a város a hétvégi programdömpingre

Szeged - A feltúrt utak és a megváltozott tömegközlekedés ellenére már minden és mindenki a ma kezdődő kajak-kenu világbajnokság lázában ég Szegeden. Idén csak augusztus 20-án kora este zárják le a Huszár Mátyás rakpartot, ezzel is könnyítve a közlekedést. A szórakozóhelyek bulikkal, a rendőrök kamerás autóval készülnek a hétvégi eseménydömpingre.

Kiss Gábor Gergő

Welcome to Szeged, azaz Üdvözöljük Szegeden! – olvasható öles betűkkel a szegedi műjégpálya oldalán. Itt akkreditáltak a ma rajtoló Maty-éri 39. Mol sík vízi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságra érkező sportolók és vezetők.

De mivel köszönti valójában a napfény városa a világbajnokságra, a nemzetközi grillfesztiválra, az államalapítás ünnepére vagy a Szegedi Szabadtéri Játékokra érkezőt? Feltúrt utakkal és nehézkes tömegközlekedéssel a város több szegletén. Megírtuk: a útlezárások és vonalmódosítások miatt olykor még a szegedi is eltéved.

A versenyzőket színekkel jelzett iránybuszok szállítják a szállodák és a Maty-éri pálya között. Fotó: Karnok Csaba

A versenyzőket színekkel jelzett iránybuszok szállítják a szállodák és a Maty-éri pálya között.
Fotó: Karnok Csaba

Fokozott rendőri jelenlét

Mától fokozott rendőri jelenlétre lehet számítani a városban, minden eddiginél több egyenruhást lehet majd látni az utakon és az utcákon: biztosítják a sportvezetők és versenyzők szállásának folyamatos és visszatérő ellenőrzését, ügyelnek a rendre a versenypályán, garantálják a közlekedés biztonságát, és ellátják a forgalomirányítással kapcsolatos feladatokat. – A városban a járőrök mellett a motoros rendőrök is felkészültek a versenyre látogató külföldiek idegen nyelven történő tájékoztatásra, illetve útbaigazításukra – mondta Jászai Linda hadnagy.

Tegnap reggel a Kis Virág cukrászdánál keltünk át a feltúrt út fölötti fahídon az Oroszlán utca felé, de 5 perc elteltével már nem tudtunk visszamenni ugyanitt: a fahidat a munkások félrehúzták, és gépek álltak a helyükre. Nagy kerülőt kellett tenni, hogy újra a cukrászda előtt találjuk magunkat. A 9:19-es troli tegnap reggel csak a Vár utcáig közlekedett. Mint kiderült, ez csak ideiglenes terelés volt, de ebből is látszik: a közlekedés szinte percről percre változik a városban.

– Közlekedési szempontból nem lett volna okos lépés már augusztus 20-a előtt lezárni a Huszár Mátyás rakpartot. Mivel Újszegeden szerdától kezdődik a Liget fesztivál, úgy döntöttünk: itt rendezzük meg az augusztus 20-i programokat a grillfesztivállal. A rakpartot csak augusztus 20-án kora este zárjuk le a tűzijátékra érkezők miatt – közölte lapunkkal Licsicsányi Ilona, a Szegedi Városkép Kft. ügyvezető igazgatója.

A kajakosok és a szurkolók a Maty-éri versenyhelyszínt szerencsére gond nélkül meg tudják közelíteni: a Tisza Volán már napokkal ezelőtt kitette a sportolókat és a drukkereket szállító járatok indulási időpontját a megállókba. A kényelmet jobban kedvelő kajakosokért kisbuszok mennek hoteljeik elé.

Kajak-kenu lázban Szeged. Fotó: Karnok Csaba

Kajak-kenu lázban Szeged.
Fotó: Karnok Csaba

A város egyébként kajak-kenu lázban ég, amit a szórakozóhelyek is igyekeznek kihasználni. A No. 1 Pubban augusztus 18–21-e között minden nap partit rendeznek: a bulit hirdető plakáton a kajakos Beé István édesapja, idősebb Beé István, a magyar csapat törzsszurkolója, a háttérben egy kenus látható.

– A tavalyi evezős egyetemi és főiskolás világbajnokság szintén augusztus 20-ára esett, ami után a sportolók teltházat csináltak nálunk. Akkor minden zökkenőmentesen zajlott. Most több ezer angol nyelvű szórólapot készítettünk, ami az összes sportolóhoz eljut: csütörtöktől minden este buli lesz nálunk. Egy sima hétvégén is mindig kiemelt biztonsági fokozatban dolgozunk, szerintem semmi gond nem lesz – mondta lapunknak Szabó Dezső üzletvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!