Szeged és környéke

2019.06.20. 18:57

Gusztusos, finom és az illata is jó: egy kórházi menüről van szó - fotók

A kórházi menü ízletesebbé, finomabbá tételét szolgálja a Főzzük körbe Magyarországot programsorozat. Állomásain azt mutatják be, hogy kis odafigyeléssel hogyan lehet jobbá tenni a betegeknek szánt ételeket. A sorozat 12. állomása Szeged volt, mi is megkóstolhattuk mi volt az ebéd csütörtökön.

H.E.

Két éve Ambrus György mesterszakács és Németh László kezdeményezésére indult el a Főzzük körbe Magyarországot kórházainkban című országos gasztronómiai programsorozat. Német László, most a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnökeként a program 12. állomásán Szegeden is bemutatta hogyan lehet kis odafigyeléssel, szebb tálalással jó étvággyal ehető kórházi menüt készíteni.

Gusztusos, finom és az illata is jó-egy kórházi menüről van szó. Fotó: Török János (galéria)

Ambrus György olimpiai bajnok mesterszakács az ebéd tálalása előtt elmondta, azért kezdtél el ezt a programot, mert sok kritika érte a kórházi étkeztetést. Szegeden a kórházi ételeket a Suli Host készíti, Török Gábor ügyvezetőtől megtudtuk 1500 adagot állítanak össze naponta a betegeknek, aminek egyik fele normál, a másik diétás. A kórház dietetikusai 320 fajta diétás összetevőből állíthatják össze az étrendet, így egy-egy nap 50 féle ételt készít a közétkeztetéssel foglalkozó cég.


– A magyar emberek nagy része egészségtelenül eszik, óriási feladat rávezetni őket arra, hogyan helyesen táplálkozzanak. A másik kardinális kérdés a sófogyasztás mértéke, ha az asztalon ott van a sószóró, akkor sokan anélkül nyúlnak érte automatikusan, hogy megkóstolnák az ételt – magyarázta Ambrus György.

Gusztusos, finom és az illata is jó-egy kórházi menüről van szó. Fotó: Török János (galéria)

A prezentációs ebéden azt kaptuk csütörtökön, amit a betegek is: a normál menüt kóstolhattuk meg, zöldséglevest kínáltak kockatésztával, a főétel pedig sertéskaraj volt „Budapest" módra petrezselymes burgonyával tálalva. Kollégáimmal együtt megállapítottuk, az étel valóban finom volt, persze dobott rajta a különleges tálalás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!