Szeged és környéke

2019.08.27. 11:59

Gyarapodott a majomcsalád

A karmosmajmok maguk is kü­­lönlegesek a főemlősök szí­­­­nes és változatos csoportján belül, a Goeldi-tamarinok viszont még ezen a körön belül is egyedinek számítanak.

Munkatársunktól

Az eredetileg az Amazonas medencéjének nyugati részén élő fe­­kete majmocskákat sokáig kü­­lönálló alcsaládba sorolták, annyira különböznek a többi selyemmajomtól anatómiailag és viselkedésükben is. Többek között náluk egy kölyök születik, és azt nevelik közösen szüleik – szemben a rokonaikkal, ahol a két utód születése az általános.


A Szegedi Vadaspark már ru­tinosnak számító szülőpárjától idén júliusban is egyetlen kicsi született. Az utód nevelésében az apára fontos szerep hárul, miután 2-3 hetesen átveszi a hordozás terhét az anyától, de az egész család aktívan részt vesz benne, beleértve a Szegeden élő két idősebb fivérét is.


Bár nem könnyű elsőre megpillantani a szüleihez ha­­sonlóan szintén fekete szí­­­­nű kölyköt, mindenképpen érdemes pár percre megállni, és csendben szem­­lélődni a Goeldi-tamari­­nok családjánál, mert előbb-utóbb észrevehetjük a főleg az apjába kapaszkodó kölyköt – javasolják a vadaspark szakemberei.


Eredeti élőhelyükön az er­­dőirtások miatt egyre csökken a számuk, így a sérülékeny fajok közé sorolják őket. Európában nagyjából 300 egyedük él állatkertekben, ahol a nemzetközi fajmentő tenyész­program keretében tartják és tenyésztik. Ebben vesz részt a Szegedi Vadaspark is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!