Szeged és környéke

2011.07.21. 21:10

Gyermekbarát piktogram 6 éven aluliaknak

Szeged - Az új médiatörvény újdonsága, hogy január óta megjelent a hat éven aluliaknak nem ajánlott kategória, azaz a hatos karika. Ezt egy új jelölés váltja fel a képernyő alján, egy kisfiú. A pszichológus szerint nem a rajz, hanem a szülő hozzáállása fontos.

Horváth Attila

Eddig a televízió képernyőjén megjelenő 6-os karika jelezte: a műsor ajánlott a legkisebbeknek is. Kedden azonban új embléma született: egy kisfiút ábrázoló rajz. Ezt három ábra közül választották ki a szülők: a piktogramra összesen 10 ezer 557 voks érkezett az internetes szavazáson, így ezentúl a mosolygós lurkó a korhatár védjegye.

– Kitiltani ez sem tudja a média káros hatásait a gyermekek életéből – véli [namelink name="Benák-Tömöri Judit"]. A klinikai szak- és gyermekpszichológus szerint a karikának nincs túl sok jelentősége, a szülő hozzáállása fontos. Két 6 éven aluli gyermekével nemrég nézték meg a Verdák című rajzfilmet. – Fontos, hogy a szülő tudja, mit néz a gyereke. Van egy rész a filmben, amely megrémíti a fiamat. Azt én egyszerűen áttekerem – mondja a doktornő.

4 óra

Ma Magyarországon a 18 év alatti fiatalok és gyermekek csaknem negyede tölt a szabadidejéből naponta több mint 4 órát tévénézéssel.

Imádja a meséket [namelink name="Hegyesné Koncz Éva"] Dávid nevű kisfia, de van olyan rajzfilmcsatorna, amelyre egyáltalán nem kapcsolnak. – Dávidka hallgat a szép szóra: ha a tévében azt mondják: 6 éven aluliaknak nem ajánlott, ő azonnal kirohan a szobából – mondja. Az édesanya egyetért a doktornővel: szerinte sincs semmi jelentősége a karikának. – Aki odafigyel a gyermekére, annak nem kell semmilyen karika vagy ábra. Ha céltudatosan nevelik, a gyerek egy idő után magától is rájön, hogy mit szabad nézni és mit nem.

Kisebb lett

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa által kedden elfogadott klasszifikációs ajánlás, vagyis a műsorszámok korhatár-besorolására vonatkozó részletszabályok értelmében a jövőben kisebbek lesznek a korhatári besorolást jelző piktogramok. Az ajánlás a nézők és a csatornák számára is iránymutató lesz. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!