Szeged és környéke

2011.11.21. 14:20

Gyimesi beperelte Botkát

Szeged - Folytatódik a szegedi troliügy: Gyimesi László, a Fidesz szegedi elnöke jó hírnév megsértése miatt beperelte Botka László polgármestert.

Munkatársunktól

- Szegedet semmiféle kár nem érte a trolitender rendőrségi vizsgálata miatt – jelentette ki mai sajtótájékoztatóján [namelink name="Gyimesi László"]. A városfejlesztési tanácsnok, a Fidesz szegedi elnöke elmondta: [namelink name="Botka László"] polgármester november 17-i sajtótájékoztatóján elhangzott állításával szemben – amely szerint 250 millió forintos kár érte a várost – a mai napig egyetlen fillér többletköltség vagy más kiadás nem keletkezett.

- A Botka László által aláírt szerződés szerint a trolibuszokat a szállítás időpontjában érvényes, a Magyar Nemzeti Bank által közzétett hivatalos euróárfolyamon kell kifizetni. Ez azt jelenti, hogy adott járműért akkor kell fizetni, amikor azt leszállították Szegedre és az SZKT átvette. Ilyen a mai napig nem történt, tehát fizetni sem kellett semmit. Ennek megfelelően tökéletesen mindegy, hogy mennyibe került egy euró 2011. november 17-én – hangsúlyozta Gyimesi László. Hozzátte: a tavaly megkötött szerződés értelmében a prototípust 2011 november végéig kell leszállítania a tender győztesének, az Ikarus-Skoda konzorciumnak. Szerinte a polgármester sajtótájékoztatója idején semmiféle késedelem nem állt fenn egyik oldalon sem. A 13 trolibuszt 2013. március 31-ig kell leszállítani a szerződés szerint. – Minden troli után csak akkor kell kifizetni a vételárat, ha Szegedre hozzák. Ennek megfelelően az éppen aktuális euróárfolyamon kell kifizetni. Az önkormányzatnak a járművek árából csupán 13,65 százaléknyi önrészt – ami mintegy 110 ezer euró – kell kifizetnie, a vételár nagyobbik hányada közvetve az Európai Uniótól érkezik. Az euró-forint árfolyam változásából eredő hátrány vagy előny csupán a vételár e részével kapcsolatban érintheti a várost – hangsúlyozta Gyimesi László, aki egy gyors számítást is végzett. – Ha alapul lehetne venni a polgármester állításait – ami a fenti tények alapján lehetetlen –, akkor a 315 forintos euró körülbelül 2 millió 750 ezer forintos többletkiadás okozna járművenként, 13 troli esetén pedig 35,75 milliót, és közel sem 250 milliót – hangsúlyozta a Fidesz szegedi elnöke.

Gyimesi László bejelentette: Botka László kijelentései miatt nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás bűncselekményének gyanúja miatt feljelentést tett az ügyészségen, valamint jó hírnév megsértése miatt beperelte a polgármestert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!