Szeged és környéke

2011.11.17. 16:49

Gyimesi: Makrai jól végzi a dolgát a környezetgazdálkodási társaság élén

Szeged – Sajtótájékoztatón értékelte és mutatta be a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. első három negyedévének teljesítményét Gyimesi László városfejlesztési tanácsnok.

Delmagyar.hu

Noha 2011-re 200 millió forinttal csökkentette Szeged városa a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. működési támogatását, a cég mérleg szerinti eredménye az első kilenc hónapban mégis több mint tíz százalékkal nagyobb, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

– A [namelink name="Makrai László"] vezette társaság által üzemeltetett önkormányzati vagyon értéke 150 milliárd forint, ami a teljes városi vagyon fele. A cég bevételei nagyobb részt piaci árbevételeiből (pl. hulladékgazdálkodás), kisebb részt önkormányzati forrásból származnak. A társaság 40 településen végez közszolgáltatást, így a térség legjelentősebb közszolgáltatója és ipari hulladékbegyűjtője – mondta a fideszes önkormányzati képviselő.

[namelink name="Gyimesi László"] ezután felsorolta a cég bevételnöveléseit: a társaság realizált árbevétele 8,1 százalékkal volt magasabb 2010-hez képest. Ennek oka szerinte a lehetőségek jobb kihasználása és a piaci pozíciók erősítése. A kft. értékesítésének árbevétele 12 százalékkal haladta meg az időarányos terveket, 2 615 milliárd forint volt. A hulladék-elhelyezés árbevétele 27,9 százalékkal, a szelektív gyűjtés árbevétele 13,5 százalékkal haladta meg az időarányosan tervezett adatokat.

– Az új ügyvezető társaságnál szigorú költséghatékonysági, és egyéni teljesítményértékelési rendszert vezetett be: egyedileg ellenőrzik a járművek működését, és munkateljesítményét, a visszaéléseket, például az üzemanyaglopást minimalizálták. Sikerült drasztikusan csökkenteni az anyag- és eszközköltségeket. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a társaság olcsóbban szerez be, mint korábban. A jelentős tavalyi rehabilitációs járulékbefizetés helyett 25 fővel rokkant munkavállalói csoportot hozott létre, amely hatékonyan vesz részt a szelektív hulladékgyűjtés rendszerében – sorolta Gyimesi, aki hozzátette azt is, jelentős megtakarítást tudott elérni a társaság a rovarirtás területén. A védekezésben bekövetkezett szemléletváltás, tudományos igényű tervezés és végrehajtás, a kémiai irtást háttérbe soroló biológiai irtás hatására a korábbi évek 120–150 millió forintos kiadásai alig haladták meg a 40 millió forintot. A társaság összes kiadása 6 százalékkal kevesebb a fenti intézkedések miatt az időarányosan tervezetthez képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!