Szeged és környéke

2012.02.19. 20:19

Gyimesi megnyirbálná Botka jogkörét

Szeged - A jövőben ne a polgármester, hanem a jogi bizottság javaslata alapján nyilvánítsanak támogatott szervezetté társulatot, egyesületet – ezt szeretné Gyimesi László tanácsnok. Szegeden a frakciók is preferáltak, így olcsón bérelnek belvárosi irodát.

Gonda Zsuzsanna

Elvenné a polgármestertől, és a jogi, ügyrendi bizottságnak adná annak a jogot Gyimesi László (Fidesz) tanácsnok, hogy egy szervezetet preferáltnak javasoljon. A polgármesteri javaslat alapján egyébként most a közgyűlés dönt, és – ha Gyimesi előterjesztése átmegy – a képviselők bólintanának rá a bizottsági javaslatra is.

A jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottság tagjai

Elnök:
[namelink name="Keresztúri Farkas Csaba"] (Jobbik), alelnök: [namelink name="Bohács Zsolt"] (Fidesz), tagok: [namelink name="Gyimesi László"], [namelink name="Rózsavölgyi József"] (Fidesz), [namelink name="Hekáné Szondi Ildikó"] (MSZP). A bizottság nem képviselő tagjai: [namelink name="Turcsányi Áron Bálint"], [namelink name="Kasza Péter Ferenc"], [namelink name="Német Ferenc"].

Szegeden most nagyjából 80 preferált szervezet van, a kiváltságot azok kaphatják meg, akik az önkormányzat által támogatott, vagy az önkormányzat helyett végzett tevékenységet folytatnak. Ez a státusz jelentős kedvezménnyel jár, a preferáltak nettó 50–750 forintos négyzetméteráron bérelhetnek városi helyiségeket. 750 forintot fizet például a Koch Sándor Csongrád Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat, 100-at a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Csongrád Megyei Szervezete, 50-et a Létminimum Alatt Élők Társasága.

Korábban már írtunk róla, hogy Szegeden a frakciók is preferált szervezetek, amelyek a legolcsóbb, 50 forintos négyzetméterárat fizetik belvárosi méretes irodáikért. Ez alól csak az LMP kivétel, ők úgy döntöttek, hogy inkább piaci áron bérelnek helyiséget. Egy 2010-es alkotmánybírósági döntés szerint pártoknak nem lehet kedvezményesen ingatlanbérlést biztosítani. De Szegeden nem is pártoknak nevezik a bérlőket, hanem olyan jelölőszervezeteknek, amelyek képviselőt juttattak a közgyűlésbe. Így tehát olcsón bérel irodát a Fidesz, az MSZP, a Jobbik, a KDNP és az Összefogás Szegedért Egyesület.

Gyimesi azzal indokolja az általa javasolt változtatást, hogy a preferált szervezetek „társadalmi szerepüket, ellátott feladataikat tekintve fontos, általában közösségi funkciókat töltenek be. Működésüket illetően a társadalom széles spektrumát fedik le tevékenységükkel." Ezért a minősítés során minél jobban érvényesülnie kellene „a demokratikus elveknek és a nyilvánosságnak". Ez pedig úgy érhető el, ha nem egy személy, hanem a „közgyűlésben képviselettel rendelkező valamennyi szervezet képviselője", konkrétan a jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottság tenne a jövőben javaslatot.

Gyimesi egyéni sürgősségi indítványáról a következő, február 24-i közgyűlés dönt. Ezen az ülésen döntenek a képviselők Botka László polgármester több preferált szervezetet érintő javaslatáról is: a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász Egyesületének és a Szegedi Felsővárosiak Civil Egyesületének lejár a szerződése az általuk használt helyiségre, ezek meghosszabbítását kérték, és ezt javasolja a polgármester.

A szintén preferált Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. pedig költözne, mert a Dugonics tér 2. szám alatti udvarban kevesen találják meg őket. Botka László a frekventáltabb helyen lévő Széchenyi tér 2/a alatti, üresen álló 130 négyzetméteres helyiséget javasolja számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!